Seriál Andor (2022) byl pro svět předaleké galaxie vyloženým zjevením. Jsou nutné k vytvoření kvalitního Star Wars kousku světelné meče, Síla a téměř konstantní akce? Ale kdeže, stačí k tomu řádně schopní scenáristé a showrunner s pevně stanovenou vizí. Po nemastné neslané sérii Obi-Wan Kenobi (2022) tak byl Andor velice příjemným překvapením, které velebili jak kritici, tak i diváci. A my se už nemůžeme dočkat, až nám Tony Gilroy a jeho tým nadělí druhou řadu.

Bohužel se ale zdá, že ono čekání se možná nakonec o něco protáhne. Důvodem je samozřejmě momentální stávka herců, kvůli které se již zastavilo mnoho velkých produkcí Hollywoodu. Stávku zahájila organizace SAG-AFTRA, která značnou část filmových a seriálových herců zastupuje. Nejenže herci, kteří k organizaci patří, nemohou nic natáčet, ale zároveň se nemohou zúčastnit premiér, filmových festivalů a propagace. 

Produkce druhé řady Andora má však jednu výhodu. Mnozí zúčastnění herci nespadají pod organizaci SAG-AFTRA, nýbrž pod její britský protějšek Equity. V rámci smluv tak mají zakázáno se ke stávce připojit, tudíž mohou pokračovat v natáčení dál. Problém je však ten, že se to netýká všech herců. V produkci se i tak nacházejí hvězdy, které ke zmíněné SAG-AFTRA patří.

Podle serveru Deadline je tudíž nyní v plánu zatím točit pouze s herci, kteří spadají pod Equity. Pokud ale stávka v nejbližší době neskončí, což bohužel zatím příliš nadějně nevypadá, produkce druhé řady se bude muset nakonec zcela pozastavit, protože bez herců od SAG-AFTRA nebude možné natáčení dokončit. Poměrně frustrující navíc je, že k padnutí poslední klapky údajně zbývalo jen pár týdnů. Kvůli příchodu stávky tak seriál evidentně zakopl před cílovou páskou. 

Stávku herců a scenáristů každopádně podpořil i sám Tony Gilroy, jenž zároveň kritizoval velká filmová studia, se kterými se účastníci stávky přou. Během nedávného rozhovoru pro Deadline také prohlásil, že studia jsou „bezohledně nedbalá“.

Druhá řada by se každopádně měla opět skládat z 12 epizod, přičemž zavítat bychom v ní měli například i na známý měsíc Yavin 4, kde si stateční povstalci vybudují známou základnu, do níž fanoušci poprvé zavítali již ve snímku Star Wars: Nová naděje (1977).

Druhá sezóna měla původně premiérovat někdy během srpna/augusta roku 2024 na Disney+, ovšem pokud bude produkce pozastavena na delší dobu, je bohužel možné, že dojde k odkladu.