Star Wars kánon existuje v podobě, v jaké jej známe dnes, už skoro deset let. Navzdory tomu se stále najdou tací, kteří tak úplně nevědí, co si pod tím označením vlastně představit a jak ho vnímat. Dokonce se najdou i v redakci Nerdfixu. Proto jsme se rozhodli celou záležitost vysvětlit, potažmo přiblížit, co aktuálně do kánonu světa Star Wars patří, kdy jeho současná podoba vznikla a co v něm může způsobovat určitý chaos. Teď tu koneckonců máme třetí sezónu Mandaloriana, který kánon tradičně dost obohacuje, takže je nejvyšší čas si říct, v jakém stavu nyní je.

Stejně jako v případě mnoha jiných témat, která se Star Wars souvisejí, se nejprve musíme vrátit ke dni 30. října/októbra roku 2013. Právě tehdy společnost Disney oznámila, že od stvořitele Star Wars George Lucase zakoupila firmu Lucasfilm za více než 4 miliardy amerických dolarů. Nadšení z vidiny nových filmů a dalších produktů, jejichž prostřednictvím by se hlavounům od Disneyho rychle vrátila jejich investice, však za několik měsíců utlumilo oznámení výrazných změn ve vnímání toho, co jsme desítky let znali jako Rozšířený vesmír, v originále Expanded Universe.

Značka Star Wars totiž už od svého zrodu neznamená jen filmovou ságu. Prakticky ještě dřív, než se první film, který dnes známe jako čtvrtou epizodu s podtitulem Nová naděje, objevil v roce 1977 v kinech, začaly vznikat smlouvy a dohody spojené se vznikem komiksů a knih. A protože konec 20. století byl tehdy na dohled, videohry, audioknihy, rádiová dramata a další produkty na sebe také nenechaly moc dlouho čekat. S ohledem na značný úspěch Star Wars se v dalších letech a desetiletích tohle všechno výrazně rozrůstalo, a tak rostl také Rozšířený vesmír.

Za celou tu dobu ale nikdo z Lucasfilmu zcela oficiálně a s definitivní platností neurčil, zda je to všechno vlastně součástí jednoho kánonu, potažmo jedné časové linie příběhů z předaleké galaxie. Během let však vzniklo přesvědčení, že ano, a tak mnozí fanoušci žili v domnění, že všechno, co kdy viděli, četli, slyšeli nebo hráli, tvoří jeden a ten samý kánon světa Star Wars. Postupně dokonce vytvořili jakési kategorie kánonu, a co víc, při tvorbě jednotlivých děl se většinou zdálo, že jejich autoři nehodlají popírat nebo výrazně přepisovat cokoliv, co někdo v rámci světa Star Wars vytvořil před nimi.

Přirozeně existoval i dohled společnosti Lucasfilm, ačkoliv zprávy o tom, jak přesně takový dohled vypadá, se často různily. Nic ale zjevně nemohlo zabránit tomu, že během několika desítek let, během nichž se galaxie vyvíjela mnoha směry a zásluhou nepřeberného množství produktů, došlo také na nemalé množství nejasností, rozporů nebo chyb. Naštěstí představivost fanoušků i řady autorů nemá meze, takže se prakticky vždy našlo nějaké více či méně uvěřitelné vysvětlení.

Tohle všechno ale vzalo za své na konci dubna/apríla roku 2014, kdy vedení Lucasfilmu přišlo s oznámením, že kanonické jsou nyní pouze projekty, na kterých přímo pracoval George Lucas. Což znamená pouze tehdy existujících šest celovečerních filmů a animovaný seriál Star Wars: Klonové války. Proč? Protože krátce po oznámení akvizice Lucasfilmu, jehož vedení převzala Lucasova dlouholetá známá a spolupracovnice Kathleen Kennedy, začaly vznikat nové filmy, které se měly odehrávat v době po událostech původní filmové trilogie. Vidina filmových sequelů přitom ani tehdy nebyla nic nového. George Lucas během let nejednou hovořil o tom, že by chtěl mít ze Star Wars hned tři trilogie, a sám si psal spíše do šuplíku různé nápady a koncepty. K realizaci ale došlo až poté, co se ke slovu a k akciím Lucasfilmu dostali pánové a dámy od Disneyho.

V cestě příprav nových filmů ovšem stála prostá skutečnost, že období po událostech originální filmové trilogie, kterou tvoří filmy dnes známé jako Nová naděje, Impérium vrací úder a Návrat Jediů, už do detailu zmapoval a pokryl Rozšířený vesmír. Ten nám nabídl prostřednictvím knih, komiksů i her nepřeberné množství nových konfliktů, postav, planet, ras a obecně galaxii měnících událostí klidně i několik desítek let poté, co Darth Vader dostal rozum a zařídil císaři Palpatinovi jednosměrný vyhlídkový let útrobami druhé Hvězdy smrti. Nikdo z vedení Lucasfilmu ani Disneyho však neměl zájem cokoliv z toho pouze adaptovat. Dokonce došlo k odmítnutí všech konceptů, které dříve připravil George Lucas. Rozšířený vesmír proto musel jít z domu.

Tomuto odkopnutí ale bránily další problémy. Nejen, že mnozí fanoušci měli díla spadající do Rozšířeného vesmíru mnohdy ve stejné, ne-li větší úctě než filmy, tedy pokud pomineme zrůdnosti typu televizního vánočního speciálu z roku 1978. Velká část z nich také nadále slušně vydělávala. Jaké bylo tedy nakonec řešení? Na všechny tituly, které najednou neměly spadat do kánonu Star Wars a které se tedy na časové linii filmů a seriálových Klonových válek jakože nestaly, byla nalepena značka Legends, s níž se dál prodávaly.

Také padlo rozhodnutí dovolit autorům nových produktů si z nich tu a tam něco vypůjčit. Všechno ale muselo být přizpůsobeno novému, skutečně jednotnému kánonu, který začal vznikat právě v první polovině roku 2014. A aby v té tehdy ještě chystané záplavě nových produktů nevznikl chaos, v Lucasfilmu vznikla skupina zvaná Lucasfilm Story Group, která se měla postarat o to, že se všechny nově vzniklé příběhy se značkou Star Wars budou dokonale doplňovat. Že budou skutečně dohromady tvořit jeden jediný kánon, v němž nic ničemu neodporuje.

Mezi prvními produkty, jejichž příběhy začaly určovat směr kánonu, najdeme třeba animovaný seriál Star Wars: Povstalci nebo knihy Star Wars: Nový úsvit a Star Wars: Tarkin. Autor knižního Tarkina James Luceno, jenž v minulosti patřil mezi nejaktivnější a nejoblíbenější autory románů zasazených do předaleké galaxie, kupříkladu začal psát knihu předtím, než se v Lucasfilmu rozhodli Rozšířený vesmír plný knih, komiksů a her označit za Legends. Proto musel ve spolupráci s Lucasfilm Story Group některé pasáže upravit, aby odpovídaly tomu, co mělo být v aktuálním kánonu normou.

A do toho samého kánonu nyní patří jednoduše všechno počínaje tituly, které začaly vycházet v roce 2014. Ať už jde o filmy, hrané seriály, animované seriály, knihy pro děti, knihy pro náctileté, knihy pro dospělé, komiksy, audioknihy, deskovky, videohry pro počítače a konzole nebo mobilní hry. Pokud má nějaký produkt na sobě značku Star Wars, pokud nabízí nějaký příběh a pokud nevyšel dříve než na začátku roku 2014, tak zkrátka je součástí kánonu. Ano Vurhore, sequelovou trilogii nevyjímaje. Vše ostatní lze zařadit do nekanonické kontinuity s označením Legends.

Takto prosté rozdělení lze nyní aplikovat i proto, že nekanonická díla v rámci Star Wars prakticky vymizela. Pokud se něco objeví, obvykle jde o videoherní záležitost, třeba o rozšíření MMORPG Star Wars: The Old Republic, jež zdárně funguje už od roku 2011. Také chystaný remake Star Wars: Knights of the Old Republic, který je ve vývoji ve verzích pro PC a PlayStation 5, spadá do Legends kontinuity, protože má s jistými obměnami nabídnout stejný příběh, jakým si nás získalo studio BioWare už v roce 2003. Tedy pokud ten remake vůbec někdy vyjde. A ačkoliv automaticky na obalu nekanonického díla nenajdete zlatý proužek s nápisem Legends, který Lucasfilm používá především pro označení knih a komiksů, vždy je někde výslovně řečeno nebo definováno, že nejde o součást kánonu.

Bohužel to také znamená, že kdo chce pokračování nebo rozšíření svého oblíbeného příběhu z doby před rokem 2014, má zkrátka smůlu. Určitou útěchou nám ale může být fakt, že se řada knih, her nebo komiksů stále docela dobře prodává nebo vychází v nových edicích a na nových platformách. A také skutečnost, že případů už zmíněného vypůjčování různých prvků z nekanonických příběhů autory kanonických děl stále přibývá. Během posledních let kupříkladu kánon obohatil kyborg Beilert Valance nebo králičí pašerák Jaxxon T. Tumperakki – ne, neděláme si srandu – původem z prastarých komiksů z druhé poloviny 70. let.

Najdeme v něm už i jméno Revan, které pochází z Knights of the Old Republic, a celou řadu dalších jmen, postav, planet nebo vozidel ze všech myslitelných zdrojů. Dokonce se začalo s přebíráním z nechvalně proslulého vánočního speciálu, i když zatím jde naštěstí jen o tradice rasy, do níž spadá Chewbacca, a ne o ty hudební šílenosti a úchylárny, na něž kouká Chewieho tatínek.

Pravděpodobně nejvýraznějším případem přechodu z Legends do kánonu je postava imperiálního velkoadmirála Thrawna, která se zrodila v 90. letech zásluhou autora Timothyho Zahna a jeho knižní trilogie Dědic Impéria, Temná síla na vzestupu a Poslední povel. Díky této trilogii došlo nejen k obnovenému zájmu o knižní svět Star Wars, jenž trvá v podstatě dodnes, ale také k velké oblibě Thrawna, kterého si zamilovaly miliony fanoušků po celém světě, včetně České republiky a Slovenska. V rámci kánonu se nám pak Thrawn řádně představil jako hlavní záporák ve třetí řadě animovaného seriálu Star Wars: Povstalci, kde ho mistrným způsobem namluvil herec Lars Mikkelsen. Zároveň nechali v Lucasfilmu samotného Timothyho Zahna, aby příběh čerstvé, kanonické podoby Thrawna pořádně rozšířil.

Nakonec došlo na celkem šest knih, které tvoří dvě trilogie. Jedna sestává z knih Thrawn, jež všechno odstartovala v roce 2017, dále Thrawn: Spojenectví a Thrawn: Velezrada, přičemž je zasazená do období mezi prequelovou a původní filmovou trilogií. Tudíž popisuje Thrawnovo působení v Impériu císaře Palpatina. Druhou trilogii utvářejí knihy Thrawn Ascendence: Chaos na vzestupu, Thrawn Ascendence: Větší dobro a Thrawn Ascendence: Menší zlo. Ty pro změnu sledují působení a vzestup mladšího Thrawna uvnitř takzvané Chisské ascendence, z níž pochází. Troufáme si přitom říct, že všechny knihy nabízejí úžasné příběhy, které z kanonického Thrawna dělají nesmírně komplexní postavu, která není jen úctyhodným záporákem známým z Legends a Povstalců. Hlavní ale je, že v nich lze nalézt velké množství prvků, jež najdete i na stránkách Zahnových starších, a tedy nekanonických knih.

Zahn zkrátka vzal postavy, rasy, kultury nebo alespoň názvy, s nimiž už jednou přišel kvůli knihám jako Přízrak minulosti, Vize budoucnosti, Pouť pozůstalého nebo Mezigalaktická výprava, a s jejich pomocí vybudoval nové příběhy, které jsou součástí nynějšího kánonu. Populární autor dokonce zašel tak daleko, že v rozhovoru při vydání knihy Menší zlo, jejíž děj končí přesně tam, kde začíná knižní Thrawn z roku 2017, prohlásil, že už nemá potřebu v rámci Star Wars dál cokoliv psát. Protože se mu povedlo převést do kánonu všechno, co chtěl. O tom, jestli tím Zahn vyjádřil spokojenost nad svým dílem nebo naopak nespokojenost nad nutností řešit při psaní nějaký kánon, si musí každý rozhodnout sám. Faktem ale zůstává, že si dnes Thrawn a spousta dalších elementů, které se zrodily v titulech, jež dnes považujeme za nekanonické, žijí zcela novým životem v rámci kánonu, který dál rozšiřují seriály, knihy, komiksy nebo hry.

Bohužel se nám tady ale objevil takový nešvar, který postihnul už původní Rozšířený vesmír Star Wars, a to nárůst případů navzájem si odporujících informací nebo příběhů. To, čemu mělo zabránit založení skupiny Lucasfilm Story Group, začíná být podobně časté jako půjčování všemožných prvků z nyní nekanonických děl. Tentokrát ale nemůžeme vinit desítky let plné nepřeberného množství nových titulů, v nichž aby se prase vyznalo. Ani fakt, že filmy, které v minulosti určovaly směr vývoje celé Star Wars galaxie, vznikaly velmi dlouho a s velkými časovými rozestupy. Tentokrát si můžeme ukázat na jednu osobu. A tou je Dave Filoni, producent a režisér z Lucasfilmu, který patří mezi hlavní tvůrce seriálu Star Wars: Klonové války. A který byl v minulosti mnohokrát označován jako učedník George Lucase, s nímž na animovaných Klonových válkách spolupracoval.

Aby bylo jasno, nelze říct, že Filoni může za všechny rozpory, které lze nyní v kánonu najít. Určitě neměl nic společného třeba se vznikem knihy Star Wars: Lords of the Sith, v níž byla chybně uvedena jména některých známých klonovaných vojáků. Nebo s různými dětskými knížkami, které ukazují události vyobrazené v ostatních médiích z jiných a někdy mírně odlišných úhlů pohledu. Navíc v minulosti mnohokrát prokázal, že má starší příběhy ze světa Star Wars ve velké oblibě. Dokazuje to třeba přítomnost, a tedy kanonizace komanda ze hry Star Wars: Republic Commando v seriálových Klonových válkách. V nich se objevil třeba i Darth Bane, autor pravidla jednoho sithského mistra a jednoho učedníka, kterého jsme původně poznali v knižní trilogii od Drewa Karpyshyna. Kromě toho dosud nikdo nikde neřekl, že to slovutný „muž s kloboukem“ dělá sám a schválně. Faktem ale zůstává, že on je takovým společným jmenovatelem, protože největší nesrovnalosti aktuálně vytvářejí hrané a animované seriály, pod nimiž je podepsán nebo na nichž alespoň spolupracoval.

Příkladů najdeme celou řadu. Úvod první řady animovaného seriálu Star Wars: Vadná várka výrazně přepisuje události rozkazu 66 vyobrazené v komiksech o Kananu Jarrusovi, jednomu z hlavních hrdinů seriálu Star Wars: Povstalci. Poslední řada Klonových válek a nedávno vydaná mini-série Star Wars: Příběhy rytířů Jedi nejednou popírají události popsané v young adult knize Star Wars: Ahsoka od E. K. Johnston. A to navzdory faktu, že autorka při psaní vycházela z Filoniho poznámek a podkladů z doby, kdy byla poslední sezóna Klonových válek před svým velkolepým návratem na Disney+ považována za zrušenou. A i Mandalorian mění některá intermezza z knižní trilogie Aftermath od Chucka Wendiga. O ní bychom sice mohli říct, že je tak špatná, že si nic jiného než přepsání nezaslouží, ale jak říká staré klišé, tady jde o princip. A ten nám říká, že když nám nějaká firma namlouvá, že od určitého okamžiku bude vše součástí jednoho kánonu, v němž se bude vše doplňovat a nic se nebude navzájem popírat, měla by to také vždy dodržet.

Můžeme se samozřejmě ptát, proč k těm rozporům vůbec dochází a proč je někdo z Lucasfilm Story Group nezatrhnul. Vždyť od toho ta skupina v Lucasfilmu je. Odpovědi bohužel prozatím neznáme. Pokud to ale takhle půjde dál, ze slova „kánon“ se zase stane jen prázdná fráze, která bude mít s přibývajícím množstvím let a nových produktů se značkou Star Wars stále menší a menší význam. Snad tedy třetí sezóna Mandaloriana, seriálová Ahsoka nebo jakýkoliv jiný chystaný projekt nezpůsobí další chaos. A snad už teď víte vše důležité, co se o Star Wars kánonu dá vědět. Alespoň z jistého pohledu na věc, jak jednou řekl jeden moudrý mistr Jedi.