Oppenheimer byl pro Cilliana Murphyho bezpochyby vůbec tím největším úspěchem v celé jeho dosavadní herecké kariéře. Nejenže za snímek dostal svůj první Zlatý glób a první cenu BAFTA, ale také si před několika týdny odnesl domů svou vůbec první cenu Akademie za kategorii Nejlepší výkon herce v hlavní roli. Otázkou nyní je, co na sympatického Ira čeká dál.

A zdá se, že jeden projekt se nám už na obzoru rýsuje. Murphy by si měl zahrát hlavní roli v chystaném snímku, který bude adaptací knihy Blood Runs Coal: The Yablonski Murders and the Battle for the United Mine Workers of America z roku 2020 od spisovatele Marka A. Bradleyho.

Snímek napíšou bratři Jez a John-Henry Butterworthovi, kteří pracovali na scénáři ke slavným filmům jako Na hraně zítřka (2014), Le Mans '66 (2019) a Indiana Jones a nástroj osudu (2023).

Příběh původní předlohy se odehrává na konci 60. let v uhelných dolech v Pensylvánii, přičemž začíná u horníka jménem Jock Yablonski. Z toho se stává aktivista v odborovém svazu United Mine Workers poté, co byl jeho otec zabit při výbuchu dolu.

V rámci jeho boje za bezpečnost, lepší pracovní podmínky a zdravotní přínosy se tak dostane do konfliktu s předsedou odborů Tonym Boylem. Yablonski kandidoval proti Boylovi a vznesl proti němu obvinění za nevhodné chování, opětovně zvolený Boyle si ale pak údajně objednal jeho vraždu. Zabit tak byl nejenom Jock, ale i většina jeho rodiny.

Ne všichni ale byli v té době doma. Na scénu tak přichází Jockův syn Chip, který si umane, že dosáhne spravedlnosti a Boylea u soudu potrestá. A právě Chipa by měl Murphy ve filmu ztvárnit. 

Autor původní předlohy Mark A. Bradley se bude na výrobě filmu podílet jako jeden z výkonných producentů.

Zatím ale není známo, kdo vlastně snímek zrežíruje, stejně tak nevíme, kdo další se k Murphymu vlastně připojí. Distributorem by se každopádně mělo stát studio Universal Pictures, které vydalo i oscarového Oppenheimera.