Streamovací gigant Netflix nezačal s rokem 2022 úplně nejlépe a vstoupil tak do poměrně temných časů. Jak jsme vás už v minulosti informovali, po první čtvrtině letošního roku ztratila streamovací platforma až 200 tisíc předplatitelů. Na jaře tak akcie platformy po oznámení kvartálních výsledků prudce oslabily, přičemž smazaly přibližně 70 miliard dolarů tržní kapitalizace společnosti. Došlo také i k několika vyhazovům. Mezi důvody úbytku údajně patří lepší nabídky konkurenčních streamovacích platforem, válka na Ukrajině a se vší pravděpodobností i rozhodnutí zavést speciální poplatek pro uživatele, kteří sdílejí své účty a hesla s osobami jiných domácností. Netflix také během jara předpokládal, že ho během druhé čtvrtiny roku čeká úbytek mnohem větší, ale nakonec to zas taková hrůza nebyla. 

Streamovací platforma před několika měsíci počítala s tím, že na konci druhé čtvrtiny roku přijde o přibližně 2 miliony svých předplatitelů. Ono číslo je však nakonec o více než polovinu nižší. Služba tak nakonec zaznamenala odchod ,,pouze“ necelého jednoho milionu předplatitelů, přesněji s Netflixem seklo asi 970 tisíc lidí. Tento fakt tak ustanovuje současnou celkovou globální předplatitelskou základnu Netflixu na 220,67 milionů, přičemž představitelé streamovacího giganta očekávají, že během následujících několika měsíců onen necelý milion získají zase zpět.

I přestože odchod téměř jednoho milionu předplatitelů je poměrně výrazná ztráta, není to zas až taková hrůza, jakou Netflix původně předpokládal. Velkou zásluhu na tom měla pravděpodobně i nedávno vydaná čtvrtá řada Stranger Things, která navíc překročila hranici jedné miliardy zhlédnutých hodin. Seriál se tak oficiálně stává první americkou sérií, které se podařilo tuto hranici překročit.

V půlce jara každopádně generální ředitel Reed Hastings oznámil, že služba zavede možnost levnějšího předplatného s reklamou, což je ovšem něco, k čemu se Netflix původně nikdy nechtěl uchýlit. Netflix také propustil téměř 450 zaměstnanců a plánuje zakročit proti sdílení hesel a účtů s jinými domácnostmi. Blýská se streamovací službě na lepší časy? Nebo to je jenom pouhopouhé zdání? To se budeme muset nechat překvapit.