Sever státu New Yorku, zrádný potok, nejeden mrtvý sportovní rybář a fantaskní hororové příběhy, které se o tomto místě vypráví. Těmito prvky by se dal popsat nový hororový román Rybář, který se po pěti letech od vydání v USA objevil i u nás s českou lokalizací od Petra Kotrleho.

Přečtěte si také: Vánoční prasátko: Dětská kniha J. K. Rowlingové se dočká filmového zpracování

Cenou Bram Stoker Award ověnčený horor Rybář napsal v roce 2016 Američan John Langan. Pro české čtenáře se jedná o neznámého autora, ale v jeho rodné krajině stihl vydat již velké množství příběhů převážně ze žánrů horor. Za zmínku určitě stojí povídková sbírka Children of the Fang and Other Genealogies, která si u čtenářů na portálu Goodreads vysloužila více než čtyři hvězdičky z maximálních pěti v průměrném hodnocení.

Jak jsme již zmiňovali v úvodu, román Rybář se odehrává na severu státu New York. Z přehradní nádrže Ashokan zde vytéká potok Dutchman’s Creek, o kterém se toho moc neví, protože je prudký, zrádný a má strmé břehy. Za příslib hojného úlovku se k němu vydalo již mnoho sportovních rybářů, ale většina z nich se nevrátila do svých domovů. Z tohoto důvodu o místě kolují fantastické příběhy, které snad ani nemohou být pravdivé.

Abe a Dan, kolegové stižení krutými ranami osudu, kteří v rybaření hledají lék na své ztráty, je nejdříve považují jen za další historky, jakými se to kolem vody odjakživa hemží. Brzy jsou však i oni vtaženi do příběhu staršího než samotná přehrada, do příběhu o tajných úmluvách, dlouho skrývaných tajemstvích a záhadné postavě známé jako Der Fischer, Rybář. Každý z nich se musí znovu vyrovnat s tím, co už jednou ztratil, a s cenou, jež se platí za šanci získat to zpět.“

Podle samotné anotace to vypadá, že je Rybář dalším průměrným hororovým počinem, kde řádí duch dávno zesnulého rybáře. Ve skutečnosti se však jedná o velmi dobré a promyšlené dílo, jež spojuje dohromady lovecraftovské prvky, křehkost lidského myšlení a tajemný venkovský folklór. Celý příběh se navíc odehrává ve dvou různých časových linkách.

České vydání s překladem od Petra Kotrleho má na starosti nakladatelství Fobos. Datum vydání spadalo na začátek tohoto týdne, takže knihu už můžete zakoupit u všech větších knihkupců za cenovku pohybující se okolo 300 korun.