Dnes na amazonské streamovací službě Prime Video premiérovala šestá a poslední epizoda první řady špionážního seriálu Citadel, ve kterém se v hlavních rolích objevili Richard Madden a Priyanka Chopra Jonas. Amazon tak následně opět potvrdil, že fanoušci se mohou těšit i na řadu druhou, která bude v představeném příběhu pokračovat. V jistém ohledu nás však čeká menší změna.

O režii první řady se postaralo hned několik filmařů, jmenovitě Brian Kirk, Newton Thomas Sigel, Jessica Yu a oba bratři Russoové. Řadu druhou by však měl kompletně natočit sám pouze Joe Russo, který se vrhne i na psaní scénáře. Showrunnerem seriálu by měl i nadále zůstat David Weil. Amazon do Citadely nacpal šílených 300 milionů dolarů, což z ní dělá jeden z nejdražších seriálů všech dob, o něco dražší projekt společnosti byla jen série Pán prstenů: Prsteny moci (2022).

Ale společnosti se to rozhodně vyplatilo, protože seriál měl po celou dobu opravdu naprosto parádní sledovanost. Ještě na začátku měsíce byl seriál na zmíněné službě tou nejsledovanější věcí v téměř 200 zemích.

Jennifer Salke, která je šéfka Prime Video, tak může s kolegy začít otevírat šampaňské, protože se jim povedlo přesně to, v co doufali. Tedy udělat z Citadely globální hit. Tím pádem se tedy bude pokračovat v plánu, který pro seriál přichystali. V budoucnu se tak dočkáme nejenom druhé řady, ale i nejrůznějších filmových a seriálových spin-offů. Zkrátka a dobře chce Amazon vdechnout život nové velké značce, která se bude postupně rozvíjet.

Nutno ale dodat, že i přestože se sledovaností si seriál vedl dobře, se samotnými recenzemi už je to krapet horší. Mnohým kritikům se seriál zdál nezajímavý, všední a ne zrovna působivý na efekty, obzvlášť s ohledem na to, že se do něj nalilo tolik peněz. Reakce diváků však byly o něco vřelejší.

V první sezóně se hlavními postavami stávají Mason Kane (Richard Madden) a Nadia Sinh (Priyanka Chopra Jonas), agenti tajné organizace jménem Citadel, která byla zničena zlovolnou organizací jménem Mantikora. Oběma agentům se sice podaří uniknout, ale jsou jim smazány vzpomínky. Po osmi letech je však kontaktuje bývalý kolega Bernard Orlick (Stanley Tucci), který se chce členům Mantikory postavit.

Na scénáři se podíleli filmaři jako Bryan Oh, Josh Appelbaum, Sarah Bradshaw, André Nemec, Jeff Pinkner a Scott Rosenberg.

Už jste první řadu Citadeli zhlédli? Co na seriál říkáte?