Je to jen několik dnů, co jsme zásluhou magazínu Vanity Fair a oficiálních kanálů Amazon Studios dostali první pořádnou nálož informací a fotek ze seriálového Falloutu. Už tehdy bylo znát, že na sebe moc dlouho nenechá čekat ani první upoutávka, která nás bude lákat na seriálovou adaptaci slavné videoherní postapokalyptické série. Nakonec ale nebylo nutné čekat na čtvrteční The Game Awards. Teaser Falloutu, který uvidíme příští rok na jaře v nabídce streamovací služby Amazon Prime Video, je na světě.

Video svým způsobem nabízí totéž, co nám ukázaly nedávno vydané fotky. Aby také ne, když šlo povětšinou o záběry právě z nově zveřejněného teaseru. Znovu tedy můžeme vidět Lucy (Ella Purnell), přeživší původem z Vaultu 33, panoše Bratrstva oceli Maxima (Aaron Moten) i pistolníka Ghoula (Walton Goggins), stejně jako atomovkami zdevastované Los Angeles a okolí či hrstku vedlejších postav. Mezi nimi najdeme zejména otce Lucy (Kyle MacLachlan) a jistého Wilziga (Michael Emerson).

V každém případě se zdá, že minimálně po stránce vizuálu a atmosféry mají tvůrci už teď vyhráno, protože věrnější herní předloze už nejspíš záběry z teaseru být nemohou. Nejde jen o postavy a postapokalyptické zasazení. Členové Bratrstva oceli v ikonických Power Armorech, jejich létající pevnost a flotila Vertibirdů, obrovský radroach, zmutovaný medvěd yao guai, z toho všeho vysloveně křičí fakt, že jde o nový příběh ze světa Falloutu. Korunu tomu všemu nasazuje dobová hudba evokující styl 50. let 20. století (přestože je seriál zasazený do doby 219 let po dopadu bomb v roce 2077) a hrstka ukázek humoru, jenž je pro značku dost typický. Vrcholem teaseru je pak pohled na předválečné Los Angeles zrovna v době, kdy na něj dopadají atomové bomby. Tento působivý výjev nám dává také první pohled na Gogginsovu postavu v době, kdy se ještě jmenovala Cooper Howard. A kdy měla zatraceně daleko ke znetvořené, přes 200 let staré podobě Ghoula.

Teaser může být zklamáním snad jen pro ty, kteří doufali, že první upoutávka nabídne jednoznačné důkazy, že se tvůrci svědomitě drží příběhového pozadí herní série. Todd Howard, kreativní ředitel vývojářského studia Bethesda Game Studios zodpovědného za Fallout 3, Fallout Shelter, Fallout 4 a Fallout 76, sice trvá na tom, že je příběh seriálu plně kanonický. A v upoutávce lze opravdu vidět nesmírně věrné prvky. Ale jedna věc je ukázat něco, co správně vypadá, a druhá věc je napsat příběh, jenž nepřepisuje a nepopírá žádné již známé informace a detaily ze světa Falloutu.

Mnoho fanoušků trápí zejména důraz na Bratrstvo oceli. Seriál je totiž zasazený do doby nedlouho po událostech kultovního RPG Fallout: New Vegas, které jsme zásluhou studia Obsidian Entertainment dostali v roce 2010. Los Angeles není od Las Vegas, dějiště herního hitu od Obsidianu, příliš daleko a dosud se mělo za to, že celou oblast má mít pevně pod palcem frakce NCR (New California Republic). NCR přitom nelze tak docela označit za spojence Bratrstva oceli a ve hře se zbyteček frakce v originále známé jako Brotherhood of Steel krčil v krytu nedaleko New Vegas. Dokonce ho můžete zcela vyhladit.

Že by se během zhruba 14 let Bratrstvo vzpamatovalo natolik, aby si mohlo v takové síle létat do Los Angeles? Kde je aspoň nějaká stopa po NCR a jak může v případě, že pořád existuje, tolerovat útočné síly cizí frakce na svém písečku? Na nic z toho nám teaser neodpovídá. Snad se dozvíme více v následujících měsících nebo nejpozději po premiéře seriálu, k níž dojde 12. dubna/apríla 2024. Do té doby nezbývá než spekulovat a doufat, že má tvůrčí duo Jonathan Nolan a Lisa Joy (Westworld) nebo Todd Howard a tým z Bethesdy Game Studios v rukávu uspokojivé odpovědi na všechny otázky, které by mohly věrné fanoušky trápit. Tentokrát to ale přece jen vypadá, že to někdo opravdu myslí vážně a že si svět Falloutu důkladně nastudoval. O tom se nás snaží přesvědčit nejen nový teaser, ale i následující hodinové video ze slavnostního otevření Vaultu 33 a čtveřice plakátů, jež najdete výše. Ty mimochodem naznačují, že tradiční psí společník Dogmeat, který je stálicí mnoha herních Falloutů, se dočká správného seriálového nástupce.