Už je tomu skoro rok, co české nezávislé vývojářské studio Amanita Design (Samorost, Machinarium) vydalo logickou adventuru Creaks. Hra vynikala nejen svým audiovizuálním zpracováním a skvělou atmosférou, ale i logickými puzzly založenými na psychologickém jevu pareidolie, při kterém si pomocí fantazie dotváříme vnímané podněty ve smysluplné obrazy. Z těchto zmiňovaných důvodů si hra Creaks v naší recenzi odnesla maximální hodnocení.

I když to na první pohled nevypadá, videohra Creaks byla tvořena dlouhých 8 let. Autoři během vývoje vytvořili velké množství konceptů, kreseb, skic. Všechny finální kresby nakonec pomocí ploškové animace rozpohybovali a přetvořili na toto úchvatné audiovizuální dílo.

Přečtěte si také: Ghost of Tsushima dostane svůj artbook, který bude vyveden v japonském stylu

Tou nejlepší zprávou je, že game designér Radim Jurda a výtvarník Jan Chlup celý vývoj zaznamenávali a společně s Xzone připravili artbook s jednoduchým názvem The Art of Creaks. V něm se fanoušci mohou těšit nejen na stovky kreseb a náčrtků, jež vznikaly ve skicáku či na plátně, ale i na komentáře ohledně vývoje od již zmiňovaných vývojářů.

Kniha nabídne přibližně 180 stran ve vázaných deskách ve formátu 27 x 27 centimetrů. Artbook je k dostání na eshopu obchodu Xzone v českém i anglickém jazyce za cenovku pohybující se okolo 700 korun. K českému výtisku navíc dostanete dárek ve formě čtyř litografií ve formátu 11 x 16 centimetrů, které znázorňují zarámované obrazy ze hry.

Kromě The Art of Creaks připravilo studio Amanita Design i Collectors Box obsahující samotnou hru, oboustranný plakát, fyzický soundtrack na CD, dva kovové odznáčky, čtyři litografie a artbook v angličtině.