Superman, nejmocnější superhrdina z repertoáru DC Comics, ale také takový ten klasický americký hrdina, který pro bezpečí civilistů udělá naprosto cokoliv a vůbec nehledí na nebezpečí nebo na své pocity. Jednoduše řečeno je to prostě takový ten klasický komiksový hrdina v upnutém oblečení, kterého každý Američan miluje.

Přečtěte si také: Liga spravedlnosti versus prostý lid

Komiksů o Supermanovi je na světě nespočet, nicméně většina z nich tohoto superhrdinu vykresluje tak, jak jsme ho popsali v úvodním odstavci. Skotský komiksový scénárista Mark Millar (Kick-Ass, Mrtvý nebo živý) však v roce 2003 přišel s něčím novým, neobvyklým a velmi zajímavým. Jednalo se o třídílnou minisérii Superman: Red Son, na které spolupracoval s výtvarníky Davem Johnsonem (Skalpy, 100 nábojů) a Kilianem Punkettem (Vetřelci). A v čem byla ona série tak odlišná?

„Představte si realitu, v níž nejmocnější superbytost celého světa nevyrostla v kansaském Smallville – a dokonce ani v Americe…

Superman: Rudá hvězda je svěžím vyprávěním z paranoidních dob studené války. V srdci Sovětského svazu přistává vesmírná loď přivážející na palubě maličké dítě. Chlapec je vychován v zemědělském družstvu, vyroste z něj symbol všeho sovětského lidu, v padesátých letech vstoupí ve známost jako Superman a celý svět změní takřka k nepoznání... Jenže se ocitá na druhé straně barikády než Batman, Lex Luthor a mnozí jiní staří známí.“

Námět celého komiksu je prostě naprosto excelentní, navíc je zasazení ještě více přitažlivé pro nás, Čechy a Slováky, protože přeci patříme mezi bývalé státy východního blok. Jak je na tom ale distribuce tohoto komiksu u nás? Jelikož už se jedná o starší kousek, svazku celé série Superman: Red Son (Superman: Rudá hvězda) jsme se díky nakladatelství BB art dočkali již v roce 2012, nejedná se tedy o žádnou novinku.

Nicméně osm let je poměrně dlouhá doba na to, aby se původní várka vyprodala a na mladší čtenáře, kteří v té době neměli patřičný věk a zájem, se dnes už nedostane. To však není problém, protože nakladatelství BB art v tomto týdnu vydalo reedici, takže už se opět dostane na všechny.

Pokud byste o komiks měli zájem, můžete ho zakoupit ve všech větších knihkupectvích a komiksových obchodech za přibližných 500 korun. Za tým Nerdfixu můžeme sérii Superman: Rudá hvězda maximálně doporučit, protože se jedná o jeden z nejlepších superhrdinských komiksů všech dob. Na závěr bychom chtěli ještě zmínit, že se tento komiks dočkal animované filmové adaptace. Pokud se o ní chcete dozvědět více, můžete se podívat na naši videorecenzi. Dejte si však pozor na nechtěné spoilery.