Herec Will Smith, který na nedávném předávání Oscarů vlepil Chrisu Rockovi facku za žert na účet jeho ženy s alopecií, nakonec trestu přeci jenom neunikne. Smith se nějakou dobu po incidentu prostřednictvím svého Instagramu omluvil nejenom Akademii a divákům, ale také Rockovi. Následně také oznámil, že rezignoval na své členství v Akademii. I tak se ale její představitelé rozhodli, že Smith musí být za svůj čin náležitě potrestán. Původně mělo k oficiálnímu oznámení dojít až 18. 4. 2022, ale nakonec bylo zveřejněno dříve. Verdikt je jasný. Will Smith se po dobu deseti let nebude moci zúčastnit žádných akcí, které bude pořádat Akademie filmového umění a věd. To samozřejmě platí i pro budoucí udílení Oscarů. 

Nutno ovšem podotknout, že i když se Smith na Oscarech objevit nesmí, stále může být na cenu Akademie nominován. V případě jeho výhry by však za něj musel zlatou sošku převzít někdo jiný. Rozhodnutí Akademie její představitelé okomentovali následujícími slovy:

„Čtyřiadevadesáté udílení Oscarů mělo být oslavou mnoha jednotlivců v naší filmařské komunitě, kteří v uplynulém roce odvedli neuvěřitelnou práci, a tyto jejich hvězdné okamžiky byly zastíněny nepřijatelným a škodlivým chováním pana Smithe na pódiu. Během našeho televizního vysílání jsme situaci v místnosti neřešili dostatečně a za to se omlouváme. Selhali jsme, byli jsme nepřipraveni na toto bezprecedentní jednání.

,,Rada guvernérů dnes svolala schůzi, aby projednala, jak nejlépe reagovat na počínání Willa Smithe na Oscarech, kromě jeho přijetí rezignace. Správní rada rozhodla, že po dobu deseti let od 8. dubna 2022 nebude panu Smithovi povoleno osobně ani virtuálně navštěvovat žádné akce nebo programy Akademie, včetně udílení Oscarů.

,,Chceme panu Rockovi vyjádřit hlubokou vděčnost za to, že za těchto mimořádných okolností zachoval klid. Chceme také poděkovat našim moderátorům, nominovaným a vítězům za jejich postoj a přízeň během našeho televizního vysílání.

,,Tato akce, kterou dnes podnikáme v reakci na chování Willa Smithe, je krokem k většímu cíli, kterým je ochrana bezpečnosti našich účinkujících a hostů a obnovení důvěry v Akademii.“

Server US Weekly také nedávno zveřejnil, že Smith má momentálně velký strach o svou hereckou kariéru. Spousta projektů, ve kterých se měl objevit, totiž kvůli incidentu pozastavila produkci. Mezi tyto projekty patří například čtvrtý díl Mizerů a akční thriller Fast and Loose.

I přestože celá tato událost patrně Smithovi kariéru nezničí (na to je to příliš oblíbený herec), patrně mu v následujících letech nebude přistávat do klína tolik nabídek o účinkování v nejrůznějších filmových projektech.