Už od oznámení chystaného snímku 28 Years Later (28 let poté), které bude dlouho očekávaným pokračováním slavného zombie filmu (28 dní poté) z roku 2002, čekáme na to, až někdo potvrdí, že se do filmu vrátí také Cillian Murphy (Oppenheimer). Ten se v původním snímku představil jako protagonista Jim, přičemž se jednalo o roli, která v podstatě nakopla hercovu kariéru.

A nedávno poskytl producent Tom Rothman rozhovor serveru Deadline, během něhož se o účasti herce konečně rozpovídal. Producent dostal otázku, zda se Murphy do připravovaného snímku vrátí. Rothman to sice potvrdil, ale zároveň podotkl, že to bude „překvapivým způsobem“. 

Nyní se můžeme jen dohadovat o tom, co to vlastně znamená. Bude se jednat o pouhé cameo? Zahraje si nějakého speciálního nakaženého? Nebo tím snad producent myslel, že se Murphy vrátí opravdu jen jako výkonný producent? Otázka od serveru Deadline ale byla mířená na Cillianovu hereckou účast, tak snad to poslední zmíněná možnost nebude.

Sám Murphy se už každopádně nechal slyšet, že by si roli Jima rád zopakoval. A my bychom ho určitě zase rádi v roli viděli. Tak doufejme, že snímek neodstartuje nějakou trapnou sekvencí à la Terminátor: Temný osud (2019), během které bude Jim zabit hned na úplném začátku. 

Film bude každopádně začátkem zcela nové trilogie, kterou napsal Alex Garland (Občanská válka). První díl zrežíruje Danny Boyle (Yesterday), druhý zas Nia DaCosta (Marvels).

Počítat už můžeme s britskými herci jako Aaron Taylor-Johnson (Lovec Kraven), Ralph Fiennes (Menu), Jodie Comer (Poslední souboj) a Jack O'Connell (Ferrari).

Oficiální premiéra je stanovena na 20. 6. 2025.