S prosincem se blíží i Vánoce. A jak nejlépe strávit vánoční čas než v kině nebo v pohodlí domova u televize. Abychom vám pomohli s výběrem toho, co si za tenhle měsíc nesmíte nechat ujít, rozhodli jsme se vám přichystat seznam, na co se můžete těšit. Pohodlně se usaďte, připravte si zápisník a nechte se zlákat novinkami, které si už brzy budete moci plně vychutnat.

GODZILLA MINUS ONE

1. 12. – KINO

Hned prvního prosince povstane v kinech bájné monstrum. Po událostech druhé světové války se rodí z jaderných útoků na Hiroshimu a Nagasaki všem moc dobře známá obří Godzilla. Ta rozhodně nelení a útočí na vše živé i neživé. Válkou zničené Japonsko se sotva pár týdnů po ukončení bojů dostává opět na samé dno, Godzilla se totiž vrací zákeřnější a ničivější než kdy dřív.

DOCTOR WHO

25.11., 2. 12., 9. 12. – DISNEY+

Dva roky po skončení 13. série a speciálů z roku 2022 se Doctor Who vrací s Davidem Tennantem jako novým Doktorem. Už teď je dostupný první ze tří speciálních dílů a další dva se kvapem blíží. Tennant se tentokrát spojí s Donnou Noble na společné cestě za sci-fi dobrodružstvím. Všechny tři speciální díly jsou ke zhlédnutí na Disney+. První část speciálního vydání The Star Beast je dostupná už od 25. listopadu. Následující díl Wild Blue Yonder se na platformě objeví 2. prosince a The Giggle vše zakončí 9. prosince

2. ŘADA: SLADKÝ DOMOV

2. 12. – NETFLIX

Sladký domov. Seriál, který započal s jednoduchou premisou. Lidé se dostanou do světa, kterému nerozumí a snaží se v něm přežít. Svět kolem nich se změnil a oni jsou uvězněni doma obklopeni velmi bizardními monstry. To celé zasazené do korejské mentality, která je běžnému středoevropskému smýšlení poněkud vzdálená.

Jelikož víme, jak rád Netflix ruší všemožné seriály, tak existence druhé série je důkazem, že seriál získal v zahraničí minimálně zajímavou popularitu. A co se na dlouhé zimní večery hodí víc než netradičně pojatý horror?

Druhá série bude více zkoumat nikoli bytovou jednotku, ale i okolní svět. Bude se také více soustředit ne na pouhý šok a snahu přežít, ale i na nějaké to vysvětlení daných událostí.

WONKA

14. 12. - KINO

Kdo by neznal Karlíka a továrnu na čokoládu. Tahle kniha si získala nejen mnoho knižních příznivců, ale dočkala se i několika filmů. Film Wonka, jenž bude uveden do kin už 14. prosince, vypráví o mladém a naivním chlapci jménem Willy, který je tak trochu vynálezce, kouzelník a také výrobce čokolády. A právě otevření vlastní čokoládovny je Willyho snem. A i když jde proti němu celé město, sám Willy dokazuje, že radost, láska a sny jsou daleko mocnější.

Společně se tak vydáme na Willyho cestu za splněním svého snu, na které potká spoustu přátel, včetně i kamarádky Noodle. Bude také překonávat mnoho překážek, díky kterým se stane silnější, a samozřejmě nemohou chybět ani umpalumpové! Stačí jen trochu snít.

YU YU HAKUSHO

14. 12. – NETFLIX

Období, během kterého Netflix produkoval špatné hrané verze anime, je snad za námi. Jestli tomu tak je, se potvrdí 14. listopadu na Netflixu, kde se objeví seriál Yu Yu Hakusho. Příběh o chlapci, který kvůli své milé povaze přišel o život, se zapsal do mnoha srdcí už téměř před třiceti lety. Nyní je zpět a mladý hoch Yusuke Urameshi je vybrán coby duchovní detektiv, který řeší případy zahrnující i démony. Nejdůležitější otázka zůstává stále nezodpovězená. Budou souboje stejně tak epické, jako tomu bylo v anime?

SLEPIČÍ ÚLET: ZROZENÍ NUGET

15. 12. - NETFLIX

A teď jedna slepičárna. A to myslíme zcela vážně. Pokud si pamatujete na Slepičí úlet, tak bacha! Hned po Wonkovi přilétá 15. prosince na Netflix druhý díl! Slepičí úlet: Zrození nuget naváže tam, kde animák v roce 2000 skončil. Slepice si spokojeně žijí na svém travnatém pozemku, slepička Ginger s kohoutem Rockym čekají malé kuřátko Molly a nedaleko od nich se začíná rýsovat jedno velké nebezpečí. A přesně do něj se zvědavá Molly dostane.

Lépe řečeno je odvezena do obrovského kurníku, kde si slepičky žijí velmi, velmi spokojený život, aby jednoho dne skončily jako vynikající kuřecí nugetky. A přesně tomu se pokusí Ginger s Rockym s celou slepičí kavalérou zabránit.

PERCY JACKSON A OLYMPANÉ

20. 12. – DISNEY+

Netradiční dobrodružství zažije Percy Jackson. Dvanáctiletý polobůh je obviněn samotným Diem z krádeže svého mistrovského blesku. Aby vše mladý chlapec napravil, vydává se na dobrodružnou cestu napříč Amerikou, aby onen blesk našel. Na své cestě samozřejmě narazí na mnoho nebezpečí, dobrodružství, ale i netradičních přátel. Celý jeho příběh můžete sledovat v seriálové adaptaci už 20. prosince na Disney+.

PTÁCI STĚHOVÁCI

22. 12. – KINO

Jaké to asi je migrovat? Je to poklidný let napříč světem, nebo dobrodružná cesta, která vám změní život? To zjistíme 22. prosince v kinech, kdy se společně s kachní rodinkou vydáme na cestu do teplých krajin ve filmu Ptáci stěhováci. I když ne tak docela, cílem není dorazit na nové místo, ale užít si život naplno a zažít velká dobrodružství, ovšem co čert nechtěl, lidstvo kachní rodince absolutně změní plány. Místo do teplých krajin se dostanou do velkoměsta.

Poklidný rodinný výlet se tak rázem mění na zběsilé dobrodružství napříč betonovou džunglí, boj o holý život a setkání s mnoha dalšími opeřenci. Menší zárukou kvality je i fakt, že film pochází od stejných tvůrců, kteří pracovali na Já padouch. Zábava je tedy rozhodně zaručena.

2. ŘADA: WHAT IF…?

22. 12. – DISNEY+

Antalogie z univerza Marvelu, která nám představuje známé postavy v nepoznaných situacích, to je What if...?. Dává nám tedy možnost nahlédnout do situací „co by se stalo, kdyby jedna z věcí se stala jinak?“ V první sérii jsme tak poznali zombie virus, Doktora Strange se zlomeným srdcem a nikoli rukama, kapitánku Ameriku, úspěšného Ultrona a mnoho dalších situací. Celou antalogií nás provázel Watcher, tajemná bytost známá fanouškům tohoto univerza. Nicméně poslední epizody zvládly všechny příběhy propojit do jednoho celku.

Druhá série nám v traileru slibuje méně známé postavy z tohoto univerza, ovšem dojde i na staré známé, například Tony Stark, Hank Pim a díky filmům i značně zpopularizovaná Nebula. Slíbených devět epizod si však určitě nechává nějaká ta esa v rukávu, která ani zarytí hledači easter eggů z traileru ještě nestihli odhalit.

Na průzkum alternativních verzí známých příběhů se můžete těšit 22. prosince na platformě Disney+.

REBEL MOON: PRVNÍ ČÁST – ZROZENA Z OHNĚ

22. 12. – NETFLIX

První část filmu Rebel Moon dorazí na Netflix už 22. prosince a slibuje zajímavou sci-fi podívanou. Po nouzovém přistání v nejvzdálenějších končinách vesmíru začne tajemná cizinka Kora se záhadnou minulostí nový život mezi mírumilovnými vesničany. Brzy se ale stane jejich jedinou nadějí na přežití. Klid totiž netrvá věčně. 

Zlovolný zrak impéria se znenadání začne upínat i na křehkou kolonii, která proti silám nemilosrdného regenta Balisaria nemá žádnou šanci. Kora a její přátelé z měsíce se proto musí vydat na další planety, aby našli ty nejlepší spojence a postavili se proti temným silám.

POKÉMONNÍ DELEGÁTKA

28. 12. – NETFLIX

Sluníčko, teplo a pohoda. Pokud v těchto chladných dnech hledáte něco podobného, tak se pořádně zachumlejte pod deku, pusťte si Netflix a udělejte si čas na Pokémonní delegátku 28. prosince. Mladá dívka Haru se stane novým správcem v letovisku pro relax pokémonů. Čeká ji ovšem nelehký úkol. A to porozumět všem pokémonům a jejich potřebám. To samozřejmě nebude jen tak, ale seriál láká na příjemné a poklidné chvíle plné relaxu a roztomilých pokémonů. Samozřejmě se to neobejde bez nějakého toho průšvihu, ale jinak by to přece jen nebyla zábava.

BERLIN

29. 12. – NETFLIX

Chvíli po Vánocích, konkrétně 29. prosince, nás čeká velká bankovní loupež v podání osoby známé jako Berlin. Tento charismatický a někdy velmi cholerický sociopat se stal překvapivě oblíbenou postavou v seriálu Papírový dům. Nejen díky tomu již nějakou dobu víme, že se chystá spin-off s touto postavou.

Případné nedočkavce samozřejmě láká trailer, v němž vidíme známou tvář, jen o mnoho let mladší. V příběhu půjde samozřejmě o krádež velkého balíku peněz. Zajímavé je, že se na straně vyšetřovatelů objeví i Alicia Sierra, kterou můžeme znát jako policistku především ze závěru Papírového domu.

Na diváky čekají mimo jiné francouzské katakomby, a co by to bylo za Francii bez záležitostí srdce, že?

Je toho samozřejmě daleko víc. A mnoho filmů i seriálů se navíc vrací na streamovací platformy. Dále můžeme doporučit zajít do kina na životopisný snímek Ferrari, Aquaman a ztracené království nebo Tři mušketýři: Milady. Netflix nachystal bohatého Ježíška a kromě již zmíněných filmů a seriálů nabídne The Archies a May December.

Apple TV si nachystal A Charlie Brown Christmas, The Family Plan a novou zpívanou verzi Spirited, kterou si můžete zazpívat i třeba u vás doma. Samozřejmě toho bude víc, přece jen se blíží Vánoce, ale streamovací platformy si nechávají své tituly skryté. Takže určitě zůstaňte ve střehu, protože se ještě ledacos objeví pod stromečkem.