A24 je nezávislá produkční společnost, která se soustředí spíše na hororové a artově laděné snímky jako byl například Slunovrat nebo Maják. Tentokrát se rozhodla zpracovat méně známou část artušovských legend. Ta nepojednává jen o vytažení meče z kamene, ale obsahuje spoustu jiných příběhů a postav. Vznikaly od raného středověku a až do dnešních dnů se neustále rozšiřují, vyvíjí a mění.

O režii a scénář se postará David Lowery, který sloužil na stejných pozicích u filmů Přízrak nebo Gentleman s pistolí. Producenti jsou Tim Headington, Toby Halbrooks, James M. Johnston a Theresa Steele Page. Hlavní hereckou hvězdou je Dev Patel, který se do historie zapsal nechvalně proslulým filmem Poslední vládce větru. Mezi další herce patří Alicia Vikander (Tomb Raider), Joel Edgerton, Sarita Choudhury, Sean Harris, Kate Dickie, Barry Keoghan a Ralph Ineson.

Zelený rytíř zpracovává příběh sira Gawaina, rytíře kulatého stolu. Stejnojmenná báseň pochází z 14. století. Do modernější angličtiny ji v roce 1920 přeložil J. R. R. Tolkien. Tato postava se však v artušovském cyklu vyskytovala dlouho předtím a její původ můžeme vystopovat až k velšským legendám.

Gawain je popisován jako nejstatečnější rytíř hned po Artušovi. Jednalo se o velmi svalnatého, zkušeného a neúnavného bojovníka. Přestože byl často hrubý a nabručený, měl i laskavou stránku, díky které u něj lidé hledali útěchu a ochranu. Byl známý tím, že přijímal každou výzvu a jako první vystupoval na ochranu svého krále. Často ochraňoval dívky a také jim podléhal. Celý jeho život se snažil prokazovat svoji rytířskost a chrabrost.

Ve filmu Gawain zvítězí nad tajemným zeleným mužem. Ten však přežije s useknutou hlavou a vyzve mladého rytíře, aby ho vyhledal a znovu mu čelil. Vydá se tak na dlouhé dobrodružství. Zdá se, že film využívá mnoho motivů z původní básně, například vztah člověka s přírodou a bohy, nebo přízemnější témata osobní cti a obětování se. To vše je obohaceno o hororový tón upoutávky s artově laděnou režií plnou surrealistických obrazů.

Film měl vyjít již minulý rok, ale byl odložen kvůli koronaviru. V amerických kinech má premiéru 30. července/júla. Jak bude distribuce probíhat v našich zemích, zatím není známo. Nevím, jak vy, ale já se jako fanoušek fantasy a mytologie nemohu dočkat.