Můžeme nad tím dál zlostně skřípat zuby, ale bohužel je faktem, že Disney zkrátka narazil s výrobou hraných předělávek svých kreslených klasik na zlatý důl. Některé z live-action remaků dokonce měly natolik velký úspěch, že v tržbách překonaly miliardovou hranici.

A tím se dostáváme k předělávce Lvího krále (2019), která je dodnes komerčně tím nejzdařilejším remakem, jaký kdy Disney vytvořil. Lví král totiž v kinech utržil až 1,6 miliardy dolarů, což z něho dělá devátý komerčně nejúspěšnější snímek všech dob. A hned asi bylo jasné, že na základě takového výkonu bude Disney chtít ve lvím království ještě nějaký ten čas zůstat. A zdá se, že z něho jen tak brzy neodjede.

Sean Bailey, šéf divize Walt Disney Studios Motion Picture Production, který zároveň dohlíží na výrobu live-action remaků, pro server The New York Times uvedl, že je zde dost prostoru na mnoho dalších příběhů. Svět Lvího krále by se tak podle něho mohl rozvinout ve „velkou a epickou ságu“, která by svou velikostí připomínala Star Wars. Z toho leze usoudit, že Lví král se ještě může dočkat celé řady filmových a seriálových spin-offů. 

A samozřejmě nesmíme zapomenout na to, že jeden takový už je nějakou dobu ve výrobě. Příští rok v létě bychom se totiž měli dočkat snímku Mufasa: Lví král. Jednat se bude o prequel „původního“ live-action snímku, který nám blíže představí Simbova moudrého a hrdého otce.

Příběh se má podle všeho odehrávat ve dvou časových liniích. V jedné z nich bude populární dvojice Pumbaa (Seth Rogen) a Timon (Billy Eichner) vyprávět malému Simbovi o vzestupu jeho otce na trůn, přičemž k onomu vyprávění by se měl připojit i opičák Rafiki (John Kani). Další časová rovina, která by měla být primární, se zas zaměří na mladého Mufasu a jeho zápolení s okolním světem.

Následný komerční úspěch filmu pak bude patrně rozhodující v tom, jak bude případná budoucnost celé značky vypadat. Ovšem jak je na tržbách u remaku Malé mořské víly patrné, zájem diváků o Disneyho hrané předělávky je sice stále ještě velký, ale už pomalu upadá. Prequel o Mufasovi by tak nakonec vůbec nemusel být takovou pecku, v níž Disney bezpochyby doufá. 

Kdyby se ovšem Disney skutečně rozhodl svět Lvího krále rozšiřovat s podobnou vervou, s níž rozšiřuje i svět předaleké galaxie, nabízí se otázka, na co všechno by se zaměřil. To se jako dočká svého vlastního spin-offu každý druh zvířat Afriky?

Ať už to bude jakkoliv, je jasné, že chystaný prequel o Mufasovi bude exkluzivita pro kina. Mufasa: Lví král bude každopádně premiérovat 4. 7. 2024.

Zda se bude jednat o počátek nové éry pro slavnou Disneyho značku, se necháme překvapit.