Dlouho očekávaná filmová adaptace slavné videoherní série Borderlands, ve které bez pořádných bouchaček zkrátka a dobře nelze normálně existovat, se dlouhou dobu nacházela v postprodukčním pekle. Nyní se ale zdá, že se věci začínají srovnávat. Konečně totiž víme, kdy přesně snímek zavítá do kin, ovšem nějaký ten pátek to ještě potrvá. Oficiální premiéra byla stanovena na 9. 8. 2024, k nám by se měl snímek klasicky dostat o den dříve.

Hlavní hrdinkou se tak stane jedna z nejvíce ikonických postav celé série, kterou je samozřejmě rudovlasá Lilith (Cate Blanchett). Tato lovkyně pokladů s tajemnou minulostí se neochotně vrací na svou domovskou planetu Pandoru, aby našla ztracenou dceru mocného Atlase (Edgar Ramirez). Na nadcházející misi se ale nevydá sama. Připojí se k ní ještě několik dalších hrdinů, které budou znalci původní herní série bezpochyby znát. 

Prvním z nich je Roland (Kevin Hurt), kdysi velice uznávaný voják, který však nyní zoufale touží po vykoupení. Pak je zde cáklá a roztomilá Tiny Tina (Ariana Greenblatt) a její osobní strážce Krieg (Florian Munteanu), se kterými si rozhodně není radno zahrávat. Chybět nebude ani doktorka Patricia Tannis (Jamie Lee Curtis), která během svého života už ledacos šíleného viděla. A nebyly by to Borderlands, kdyby chyběl veselý robůtek Claptrap (Jack Black), který dozajista nebude vědět, kdy zavřít pusu.

Společnými silami tak budou muset tito hrdinové čelit hordě monster a banditů, aby našli a ochránili zmíněnou dívku, která drží klíč k nepředstavitelné moci. Podle všeho bychom se ve filmu měli dočkat třeba také Moxxi (Gina Gershon), sadistické sexy majitelky různých barů na Pandoře, a také velitelky Knox (Janina Gavankar), dcery generále Knoxxe z herní předlohy, který fakt nesnáší pondělky.

Těšit se samozřejmě můžete, ale doporučujeme to dělat s velkou opatrností. O scénář a režii se totiž postaral Eli Roth, herec a tvůrce filmů jako Hostel (2005) a The Green Inferno (2013), který však mezi nějaké režisérské špičky rozhodně nikdy nepatřil.

Co hůř, snímek se už minulý rok musel částečně přepsat a přetáčet, nicméně následné testovací promítání dopadlo dost bídně. Dalších přetáček se proto na začátku letoška ujal Tim Miller (Deadpool).

Samozřejmě si vroucně přejeme, aby Rothova nadcházející filmová adaptace herní jízdy od studia Gearbox Software dopadla co nejlépe, ale přesto jsou určité obavy na místě. Jistou nadějí bylo zapojení Craiga Mazina, talentovaného scenáristy, který nám nadělil seriály jako Černobyl (2019) a letošní The Last of Us, další adaptaci slavného videoherního titulu. Mazin podle všeho pracoval na scénáři spolu s Rothem, ale nedávno se od projektu distancoval a nechce být oficiálně s adaptací spojován. A to nevěstí nic dobrého. Holt se necháme překvapit, co z celého projektu nakonec vyleze.