Seriál stanice CW Superman & Lois mě od počátku nechával zcela chladným. Měl jsem k tomu podle mě dobrý důvod. V Arrowversu (pojmenování CWverse mi prostě nesedí a nepoužívám ho) jsem strávil napříč všemi seriály brutální množství hodin a s časovým odstupem si dovolím tvrdit, že kvalita jednotlivých seriálů pokulhává nebo zaznamenala razantní pokles.

KVALITA CW SERIÁLŮ

Z toho ve mně vznikla jakási nechuť se k CW superhrdinským seriálům vracet, byť si myslím, že například první dvě řady seriálu Arrow byly prvotřídní a zábavné. A pak to šlo celé do kytek. Ani nevím, proč jsem to se seriálem doklepal až do finální řady, nestálo to za to a je to vážně škoda. 

Těšil jsem se i na Flashe a Legends of Tomorrow. Flash mě bavil dvě sezony, byť kvalit prvních dvou řad Arrowa nedosahoval. U Legend jsem vydržel jednu sérii a poté jsem epizody těchto seriálů sjížděl jen, když se jednalo o hromadný crossover. To samé se dá tvrdit o Supergirl, u té jsem však nevydržel ani sezonu. Hřebíčkem do rakve je pak samozřejmě Batwoman, kde lituji každé minuty z těch pěti epizod, na které jsem se odhodlal podívat. 

Záměrně nezmiňuji poslední seriál do universa a tím je Black Lightning. Tohoto hrdinu jsem zaregistroval pouze skrze crossover a nemám úplně v plánu se k němu jakkoliv vracet. A tímhle oslím můstkem se dostáváme k Supermanovi s Lois, protože ti měli u mě předurčeno následovat příklad Black Lightninga. Příběh nejmocnějšího superhrdiny na Zemi a jeho milované novinářky Lois Laneové mě nechával naprosto klidným.

STEJNÝ JAKO OSTATNÍ?

Otázka je tedy zcela jasná. Zaslouží si Superman & Lois šanci?

Zaslouží!

Už od pilotního dílu šly světem zkazky o kvalitě seriálu samotného. Měl by být jiný, pomalejší a ve všech ohledech lepší, než ostatní šablonovité seriály z Arrowverse. Ať chceme nebo ne, tak všechny seriály okolo Arrowa jsou schematicky totožné a je jedno, jestli se jedná o solo hrdinu nebo týmovku. I když nutno uznat, že Legendy jsou trošku jinak (odlehčeněji) pojaté, ale jádro zůstává všude stejné. 

Přečtěte si také: Superman & Lois - dlouhá pauza i potvrzená druhá řada

Řekl bych, že i fanoušci jsou už unaveni z neustálého opakování originů jednotlivých postav. Já teda do téhle skupiny rozhodně patřím. Už dlouho toužím po seriálech a filmech, které budou mít startovní čáru posunutou a budou vyprávět příběhy hrdinů, kteří už jsou ve světě zajetí a mají historii. Zrod hrdinů už dávno není něco, po čem touží mé nerdské srdce.

ZÁVAN HISTORIE

V tomhle Kal-El u mě získává plusové body. Ano, Superman v podání Tylera Hoechlina se již objevil v několika epizodách společně se Supergirl, či v crossoverech, ale jejich duet s Lois ukazuje již Supermana jako hrdinu, kterého všichni znají a nebrodíme se tak v bahnitém patosu zrodu Muže z Oceli. Lehce naznačit původ a šup do akce! A to se mi líbí.

Má to jednu obrovskou výhodu v tom, že se tvůrci nemusí obávat použít náměty z různých částí komiksu, které se již dávno soustředí na pokročilá dobrodružství. Připomíná vám to něco? Mělo by! Už jednou se o podobný přístup pokusila televize ABC.

Mám tím na mysli seriál z devadesátých let - Lois & Clark: The New Adventures of Superman. Ten dokázal nejenom ukázat Supermanovy začátky, ale zaměřil se především na vztah Lois a Clarka a to včetně jejich eventuální svatby a končí adoptováním neznámého dítěte. Kvůli slabým ratingům seriál v tomhle bodě ale skončil, takže jsme nikdy nezjistili, jakými by tahle verze Lois a Clarka byla rodiči.

Celkem 88 dílů rozdělených do čtyř řad se od roku 1995 vysílalo i u nás. Celý seriál z pohledu dnešní doby působí velice naivně a lacině. Mezi Lois a Clarkem to jiskří především na pracovišti a na nějaké hlubší otázky o Supermanově existenci můžete rovnou zapomenout, ale i tahle první vlaštovka se počítá.

RODINA NA PRVNÍM MÍSTĚ

Nový seriál Superman & Lois, na rozdíl od svých starších i mladších předchůdců, v tomhle pro mnohé, mě nevyjímaje, exceluje. Superman je v seriálu již zajetá značka a jako ochránce světa spolupracuje třeba i s armádou. Vlastně na první pohled nic světoborného. Jako nic extra neberu ani fakt, že Lois a Clark jsou manželé. Teda jsem rád, že seriál nezačíná leckdy trapným tokáním mezi ústředním párečkem hrdinů, ale že máme tuhle počáteční love story za sebou. Žádná Olicity nebo Barryiris se chválabohu nekoná.

Pravým kořením celého seriálů je, že dvojice našich hrdinů má dvě děti. Dvojčata. Navíc Jonathan Kent a Jordan Kent jsou v těžkém pubertálním věku čtrnácti let. Místo a čas, ve kterém je seriál usazený, tak opravdu na první pohled dýchá něčím novým a zajímavým. Ale stačí to?

Zajímavé téma nestačí, když se dobře neuchopí. Během tří odvysílaných epizod je ale seriál uchopen až k neuvěření skvěle. Superman a Lois mají nakročeno na výborné sociální drama. Clark totiž poznává, že být Superman nutně neznamená být Supertátou. A jelikož jeho synové se potýkají se svými osobními démony, tak dynamika mezi touto trojicí je zajímavá a každá z epizod posouvá jejich vztah do jiných výšin (či nížin).

Sociální témata umocněná tím, že táta od rodiny je Superman, jsou výborná. Jak se asi cítí Jordan s Jonathanem, když je otec stále pryč? Co když někdo z dětí má superschopnosti? A mají je obě? Žárlí na sebe, nebo táhnou za jeden provaz? Všechny tyto otázky a mnohem víc se táhnou příběhem a vše se mi zdá pečlivě spojené do funkčního celku. 

Každý jsme byli v pubertě, takže i když dvojčata soupeří o dívku nebo se snaží prosadit a najít si kamarády, nic nepůsobí uměle. Všechny nastolené problémy se zdají uvěřitelné a chování postav je na velmi dobré úrovni. Oproti dalším CW seriálům je tohle velká změna k lepšímu.

POSTAVY LEPŠÍ I HORŠÍ

Kromě Clarka, který má charisma a snaží se zvládat přepínání mezi tátou, superhrdinou, manželem a naivním pracujícím troubou, mě hrozně baví obě dvojčata Jonathan (Jordan Elnass) a Jordanem (Alex Garfin). Sice oba představují dva nejzákladnější archetypy postav - sportovce a geeka, ale již od prvních epizod se vyvíjí a posouvají své osobnosti dál. Musím autory pochválit za zvolený věk obou dvojčat. Horská dráha nálad hrdinů se dá více chápat, než když je názorově nestabilní třicetiletý Green Arrow.

Trochu za očekáváním je postava Lois. Je to takový stereotyp novinářky, která jde za kauzou přes mrtvoly. Takovou Lois jsme viděli již nespočetněkrát. Bral bych víc Lois jako mámu než novinářku. V rodičovských otázkách sekunduje Supermanovi, ale není tak výrazná jako její partner. Spíše je katalyzátorem a mudrcem, který Clarkovi radí, co má dělat. A to je pro mě trochu málo.

Nemůžu si zvyknout ani na Lanu, která se objevuje v seriálu také. To bude ale spíše tím, že jsem byl v mládí platonicky zamilovaný do Lany Langový z dalšího CW seriálu Smallville. Ovšem oceňuji, že Lana s Clarkem mají spolu nějakým stylem za sebou romantickou minulost a je to asi jedno z témat, které bude v následujících epizodách nejspíš více rozvedeno.

UDRŽÍ SI KVALITU?

Nechybí ani akce, ale je rozumně dávkovaná a rozhodně není středobodem seriálu. Prozatím spíše akce slouží k tomu, aby nalákala na věci budoucí a pomalu se do sebe skládá i zápletka nad rámec rodiny. Nicméně budu rád, když zůstane na vedlejší koleji, nebo bude více propojená přímo na dění v rodině.

První sezona by měla mít 15 epizod a rozpočet měl být nadprůměrný. Je to vidět i na efektech, které jsou většinou na velmi slušné úrovni, i když třeba „pád mostu“ tahal za oči a působil až směšně, ale zatím to je jenom kapka v moři. I souboje samotné jsou efektní. Na choreografii z Man of Steel se však zdaleka nechytá, o co se ale seriál ani nesnaží.

Pozitivní je, že už byla potvrzena druhá řada. Otázkou zůstává, jestli si seriál udrží nastavenou kvalitu. CW seriály jsou známy spíše svojí sestupnou tendencí, ale doufám, že tohle bude výjimka. Trochu mě mrzí dvouměsíční pauza, která se chystá na konci března. Takhle vyskočit z rozjetého vlaku je vždycky nepříjemné. 

Nicméně první díly Supermana & Lois jsou pro mě velkým a příjemným překvapením. Absolutně bych nečekal, že se zrovna od CW dočkám Supermana jako rodiče, který se v rodičovství trochu topí a bojuje jak se záporáky, tak hlavně sám se sebou. Superman s Lois si určitě zaslouží vaši šanci, protože zatím se jedná o kvalitní úvod do seriálu! Zbývá jen doufat v to, že kvalitní budou i další epizody.