Chcete se dozvědět něco více o světě Zaklínače z pera Andrzeje Sapkowského? Není problém. V dnešním světě máte spoustu možností. Třeba si můžete zapnout videohru Witcher 3. Ale komu by se chtělo znovu strávit dalších 300 hodin plněním questů a pročítáním zápisníků, jen aby se dozvěděl něco více o pozadí světa? A to ani nemluvím o další stovce hodin, pokud chcete pokořit i první dvě zaklínačské hry.

Druhou možností je přečíst knihy. Samozřejmě to také není časově příliš přívětivé. Můj skromný odhad je, že na celé sérii knih byste mohli strávit další stovku hodin. Samozřejmě dost záleží na vaší čtenářské zdatnosti a na tom, jak moc dáváte pozor. Pak jsou tu ještě internetové encyklopedie. Ale to je otrava. Chce to osobní zapojení. Musíte vědět, co chcete hledat, a ještě je to většinou celé anglicky, co ne každý zvládne.

Pokud jste tedy lemry líné a čtení vám moc nevoní, nebo prostě nemáte dostatek času v dnešní uspěchané době, Netflix připravil ideální formát. Pozval herce, kteří hráli v seriálu, a nechal je shrnout pouze to nejdůležitější v pouhých třech minutách. Jak by pravil klasik: "A to se vyplatí, Horste!"