Paganfolková skupina Deloraine je poměrně známá, alespoň v našich popkulturních kruzích. Jejich úžasná hudba a videoklipy inspirované videohrou Zaklínač, stejně jako jejich novější čistě paganfolková hudba, mají na YouTube statisíce zhlédnutí, a to nejen z České republiky a Slovenska, ale i ze zahraničí. Přestože se pravidelně objevují na různých festivalech, jako je Blavicon nebo PevnostCon a za tu dobu zvládli i sólové koncerty, troufám si tvrdit, že teprve nyní nastal v jejich kariéře další důležitý zlom. Deloraini totiž vyprodali pražskou Lucernu! A my jsme byli u toho.

Lucerna Music Bar v Praze praskal ve švech od samého začátku. Ještě než Deloraine nastoupili na pódium, představili se dva nebo spíše tři předskokani. Koncert zahájila a návštěvníky pořádně rozproudila polská kapela Lyrre, která kombinuje zvuk středověkých hurdy-gurdy, i když u nás by se správně mělo říkat niněra, a moderní zvuk elektrických kytar. Pro mě to bylo první setkání s touto kapelou, ale okamžitě jsem se stal jejich novým fanouškem. Aby ne, když kapelu založila Michalina Malisz, bývalá niněristka skupiny Eluveitie, která také kapelu vede a hraje, jak jinak, na niněru.

Přestože zatím vydali jen jedno album, už se těším na jejich další tvorbu. Na koncertě nás ohromili písněmi jako Crown, North Star, Call in the Wind, kde Michalina předvedla úžasné sólo, Valley of Tears s refrénem silným jako hovado, pochodovou Forgive and Forget a mou oblíbenou Divide and Conquer, která je dokonalou epickou jízdou od prvního tónu až po ten poslední.

Polské hudebníky vystřídalo americké hudební duo Camille a Kennerly alias Harph Twins, jejichž název pochází z toho, jak žertem podotkli, že jsou dvojčata a hrají na harfu. Po dynamických Lyrre byly tóny harfy spíše uklidňující, a to i přesto, že vedle vlastních skladeb duo předvedlo i covery Nothing Else Matters a Highway to Hell. Vše se však změnilo, když na pódium nastoupili Wolfgang Twins. Tito svalnatí vikingové se svým živelným bubnováním skvěle doplňovali jemné tóny harfy, což se projevilo zejména při skladbách Paint It Black nebo If I Had A Heart. 

Pak ale přišel okamžik, na který všichni čekali. Kapela Deloraine nastoupila na pódium ve velkém stylu a odpálila celý koncert skladbou Divoký hon. Jak je jejich zvykem, aktivně pracovali s davem, ale i s kamerami, fotografy a hlavně s přítomnými fanoušky v kostýmech, které se nebáli vytáhnout na pódium. Nechyběl ani standardní drakkar, ale tradičního tancování v kruhu, když hráli Lughnasad, jsme se kvůli zaplněnému sálu nedočkali.

Nicméně celý sál doslova rozpálila ohnivá Falka, kterou překonala snad jen vědma Victorie Hofferson, která divoce tančila při téměř dokonalém Ragnaroku, což byla donedávna moje nejoblíbenější skladba této kapely. Dokud ji nepřekonal Sabat, kde se už v divokém tanci svíjely všechny přítomné čarodějky.

Mimochodem, jestli chcete vědět, kdo v současnosti točí všechny ty skvělé videoklipy, tak je to František Menšík, který samozřejmě natočil i aftermovie. Nepotřebovali jste to vědět, ale už se to stalo, s tím nic nenaděláte. Franta si navíc může gratulovat, protože právě za videoklip a píseň Sabat získala Deloraine nedávno mezinárodní cenu CeltCast v kategoriích Nejlepší singl a Nejlepší videoklip roku 2023. 

Sabat - vítězný videoklip a skladba

Kromě klasik jako Yennefer, Marigold, Zaklínač, Srdce z kamene, orientálního Nilfgardu, Silver for Monsters a Steel for Humans jsme mohli poprvé slyšet i zbrusu novou skladbu Pan havranů z připravovaného alba.

Za sebe musím říct, že ačkoli mám Zaklínače rád jako každý, původní dílo inspirované Zaklínačem Deloraine překonávají jejich novými originálními skladbami. A to bylo vidět, slyšet a cítit i v Lucerně.

Pokud je vám líto, že jste koncert prošvihli, nezoufejte. Příští koncert přímo v Praze bude 26. července ve Stromovce, a pokud byste se nemohli dočkat, máme potvrzeno, že zahrají i na zaklínačském festivalu Con Morhen 11.-14. dubna v Housově mlýně v Táboře. 

Con Morhen je totiž pokračováním původního zaklínačského festivalu Blavicon, jehož pevnou součástí byl vždy koncert skupiny Deloraine. A nebude tomu jinak ani tentokrát. Navíc se bude konat pod širým nebem se spoustou lidí v dobových kostýmech a s cosplayi různých postav ze Zaklínače. Co víc si v životě přát?

Blavicon: Černý úsvit - Zaklínač lepší než od Netflixu