Po minulém víkendu se na prvním místě v žebříčku domácího box officu udržel koncertní film Taylor Swift: The Eras Tour, jenž se zaměřil na slavnou zpěvačku a její turné. Jeho kino nadvláda ale už nepotrvá dlouho, během svého druhého víkendu utržil už jen 31 milionů dolarů, což je oproti minulému týdnu propad skoro o 67%. Zdá se, že během zahajovacího víkendu si na film zašli především oddaní fanoušci americké zpěvačky, nyní už to ale s tržbami půjde strmě dolů.

Přesto se ale ještě koncertní film udržel na prvním místě, protože očekávaná novinka Zabijáci rozkvetlého měsíce od Martina Scorseseho utržila o několik milionů méně. Co se celosvětových tržeb týče, tak Taylor Swift: The Eras Tour už by měl mít na kontě přes 160 milionů, už od minulého týdne se tak jedná o nejúspěšnější koncertní film USA. Snímek by měl premiérovat ještě na dalších trzích, nadvláda domácího box officu ale po příštím víkendu možná skončí. 

Na druhém místě máme zmíněné Zabijáky rozkvetlého měsíce, působivou Scorseseho novinku, na kterou už máme i recenzi, podívat se na ni můžete výše. Ta během svého zahajovacího víkendu utržila pro domácí box office 23 milionů dolarů. V rámci USA se tak jedná o třetí nejúspěšnější premiéru Scorseseho kariéry. Co se světových tržeb týče, film by měl mít zatím na kontě 44 milionů. Což vlastně není vůbec špatný start, obzvlášť s přihlédnutím k faktu, že jde o dlouhý, smutný a historický film, který je navíc mládeži nepřístupný. Zajímavé také je, že i přestože měl film rozpočet kolem 200 milionů, společnost Apple, která snímek financovala, to nepovažuje za neúspěch. Apple podle všeho snímek vnímá jako určitou formu reklamy pro jejich služby, tudíž v podstatě mu ani nezáleží na tom, zda se nakonec film v kinech zaplatí.

Na třetí místo spadl horor Vymítač ďábla: Znamení víry, jehož tržby od minulého týdne slušně propadly. Po minulém víkendu utržil 5,6 milionů dolarů, celosvětově to zas dělá 107,6 mega. Opět připomeneme, že i přestože rozpočet činil jenom 30 milionů, úspěch je to jen zdánlivý. Studio Universal zakoupilo práva na Vymítače ďábla za 400 mega, přičemž čekal, že první díl plánované trilogie bude mít o něco větší tržby. Druhý díl proto bude muset v kinech pořádně zabrat.

Na čtvrtém místě máme animovanou podívanou Tlapková patrola ve velkofilmu, která po víkendu utržila 4,4 milionů dolarů, celosvětově pak 148,4 mega. Zde rozpočet také činil 30 milionů, ale studio Paramount zde žádná práva za velké peníze odkupovat nemuselo, tudíž v tomto případě lze bezpečně říct, že superhrdinští pejskové slaví úspěch.

A na pátém místě máme jedno překvapení. Do kin se totiž vrátil slavný snímek Ukradené Vánoce (1993), který letos slaví 30 let od své premiéry. Oblíbený animák, o němž si spousta lidí myslí, že ho natočil Tim Burton, ale ve skutečnosti pouze jen vychází z jeho povídky, utržil po obnovení 4,1 milionů dolarů. Tím pádem má celosvětově na kontě 95,3 mega.

A na co do kina tento týden? Tentokrát vás pozveme na film z českých luhů a hájů. Za několik dní bude totiž v kinech premiérovat historické drama Bratři, které se zaměří na odbojovou skupinu bratrů Josefa (Oskar Hes) a Ctirada Mašínových (Jan Nedbal). Těšit se tak můžeme na příběh rodiny, jejíž členové se vzepřeli nacistické i komunistické totalitě. Bratři budou také snímkem, kterého Česko vyšle do boje o Oscary v kategorii Nejlepší cizojazyčný film. Zda se probojuje do užší nominace, je ale zatím ve hvězdách. Každopádně mu budeme držet palce!

Snímek se v kinech objeví ve čtvrtek, tedy 26. 10. 2023. Níže se můžete podívat na oficiální trailer.