Krátce po premiéře první části filmové Duny, která vyšla na podzim roku 2021, se režisér Denis Villeneuve nechal slyšet, že kdyby to bylo možné, rád by o slavném díle Franka Herberta natočil hned tři filmy. A zdá se, že přesně k něčemu takovému skutečně dojde.

Server Deadline uvedl, že z filmové Duny bude evidentně nakonec trilogie, která by měla být završena adaptací Herbertova románu Spasitel Duny (Dune Messiah), jenž vyšel v roce 1969. Tudíž to vypadá, že v nadcházející druhé části, která se v kinech objeví za čtyři měsíce, planetu Arrakis neuvidíme naposledy.

O scénář ke třetímu dílu by se měli opět postarat jak Villeneuve, tak i Jon Spaihts, jenž pracoval na obou dvou filmových částech adaptace původního románu. Nutno dodat, že třetí díl ještě stále není oficiálně oznámený, ale pokud bude mít druhá část opět skvělé tržby, tak je to více než pravděpodobné. Filmový svět už navíc nesouží pandemie koronaviru, tudíž je rozhodně možné, že druhá část bude v kinech ještě o něco úspěšnější. 

Denis Villeneuve své přání o natočení třetího dílu vyjádřil už v roce 2021 při rozhovoru pro EW. Tehdy prohlásil následující:

,,Vždycky jsem si představoval tři filmy... Ne snad, že bych chtěl dělat úplně kompletní sérii, ale tohle je zkrátka Duna. A Duna je obrovský příběh. Abyste ji opravdu uctili, tak se domnívám, že byste na to potřebovali alespoň tři filmy. To by byl můj sen. Sledovat Paula Atreida a jeho kompletní dějovou linii by bylo skvělé... Herbert napsal šest knih. A čím víc psal, tím víc to bylo psychedelické... Takže moc nevím, jak by se některé z knih daly filmově upravit. Ale jednu věc po druhé. Pokud budu mít příležitost natočit jak Dunu: Část dvě, tak i Spasitele Duny, budu šťastný.“

Spasitele Duny už z určité části zadaptovala například v česku natočená minisérie Děti z planety Duna (2003), o kterou se postaral Greg Yaitanes. V té si navíc zahrála i řada českých herců, například Marek Vašut, Barbora Kodetová, Zuzana Geislerová, Pavel Kříž, Klára Issová, Miroslav Táborský a Karel Dobrý. 

Co se chystané druhé části Duny týče, nedávno jsme se dočkali dalšího naprosto parádního traileru, na který se můžete podívat níže.

Opět se tak dočkáme herců jako Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Zendaya, Stellan Skarsgård, Javier Bardem, Dave Bautista, Josh Brolin a další.

Oficiální premiéra je stanovená na 2. 11. 2023.