Woody Allen je zcela bezpochyby jedním z nejlepších a nejuznávanějších režisérů a scenáristů současnosti. Jasným důkazem může být jeho obsáhlá a působivá filmografie, která se skládá i z několika oscarových snímků. Letos oslaví držitel čtyř zlatých sošek Akademie 87. narozeniny. A jak se zdá, Allen usoudil, že jeho filmařská kariéra se chýlí ke konci. Během rozhovoru se španělským listem La Vanguardia filmař oznámil, že se konečně hodlá odebrat do režisérského důchodu.

Svou kariéru tak chystá zakončit svým v pořadí již padesátým filmem, který nese pracovní název Wasp 22. Tomu by měla začít produkce už někdy v následujících týdnech, přičemž natočen by měl být kompletně ve francouzštině. O samotném ději a obsazení ale zatím žádné pořádné informace nemáme. Allen ale prohlásil, že snímek se bude v mnohém podobat jeho filmu Match Point - Hra osudu z roku 2005. 

Allen přebývá v Evropě už nějaký ten pátek, v rámci kampaně MeToo byl režisér nařčen ze sexuálního obtěžování, v rámci čehož na něj Hollywood už příliš vlídně nepohlíží. Například jeho snímek Deštivý den v New Yorku z roku 2020 studio Amazon odmítlo promítat v kinech. A to na základě kauz, které se kolem Allena v té době točily. I tak má za sebou ale režisér řadu parádních úspěchů, které by mu mohl leckdo závidět. Je držitelem Oscarů za filmy Annie Hallová, Hana a její sestry a Půlnoc v Paříži, plus chlubit se také může mnohými oceněními z nejrůznějších filmových festivalů. 

Zároveň to ale neznamená, že Allen už nebude vůbec nic dělat. Údajně se i v důchodu chystá věnovat především psaní. Ze scény nám tak Woody snad úplně nezmizí.

Jaký je váš nejoblíbenější režisérův film?