Vítejte v prvním box office okénku roku 2024! Novoroční oslavy nám ho šouply až na úterý, protože musíme zohlednit ještě prodloužený víkend. Kina každopádně opět ovládla milá muzikálová komedie Wonka, která se v žebříčku pro domácí box office vrátila na první místo. Wonka po pondělku utržil kolem 30 milionů dolarů, když k tomu připočteme ještě tržby mezinárodní, tak momentálně má snímek o geniálním výrobci čokolády na kontě 387,2 milionů. Na rozpočet 125 mega je to velice slušný výkon.

Snímek si navíc s tržbami vedl lépe než minulý týden, což se ale vzhledem k tomu, že byly Vánoce, dalo čekat. Předpokládá se, že Wonka v následujících týdnech pokoří hranici půlmiliardy. A kdo ví, pokud bude i nadále trvalkou, mohl by to dotáhnout ještě dál. Warneři můžou být každopádně spokojení, protože snímek jim jednoznačně něco vydělá. Níže se můžete podívat na recenzi NerdFixu! 

Na druhé místo spadla komiksová novinka Aquaman a ztracené království, která po pondělku utržila kolem 24 milionů dolarů. Celosvětově to zatím dělá 258,3 mega, což žádná sláva není. Rozpočet byl údajně 205 milionů, ale jelikož se produkce musela uchýlit k přetáčkám, je rozhodně možné, že bude ono číslo o něco vyšší. Aby se snímek alespoň zaplatil, musely by jeho tržby údajně překonat hranici půlmiliardy, což rozhodně nebude jednoduchý úkol. Uvidíme v následujících týdnech. Z druhého Aquamana sice určitě nebude žádný hit, ale oproti naprosto katastrofálním tržbám MCU snímku Marvels, který má na kontě slabých 205 mega, si vede o dost lépe.

Na třetím místě se udržel animák Ptáci stěhováci, který po prodlouženém víkendu pro domácí box office utržil kolem 22 milionů dolarů, celosvětově pak necelých 106 mega. Jelikož snímek nebyl kdovíjak drahý (75 milionů), tak zde můžeme hovořit o slušném výkonu. Snímek navíc během ledna vstoupí do kin v dalších zemích, například v Polsku, Brazílii a Turecku, tudíž s jeho tržbami by mohlo být studio Illumination ve výsledku spokojené.

Na čtvrtém místě máme Purpurovou barvu, muzikálovou novinku, která po včerejšku utržila pro domácí box office kolem 15 milionů dolarů. Když k tomu připočteme tržby mezinárodní, tak momentálně má novinka na kontě 50 milionů. Je to vcelku slušný start, rozpočet každopádně činí asi 100 mega, nicméně pokud si film povede slušně i v následujících týdnech, Warneři budou moci hovořit o úspěchu.

A na pátém místě máme romantickou komedii S tebou nikdy, která po prodlouženém víkendu utržila kolem 11 milionů dolarů, celosvětově to dělá 33,9 mega. Na hvězdně obsazený snímek, který stal 25 milionů, to je nic moc. Film je ale v kinech teprve druhým týdnem, tak uvidíme, zda se mu ještě podaří vyškrabat se k lepším číslům. 

A na co do kina tento týden? Zkuste životopisné drama Ferrari, které natočil legendární režisér Michael Mann. Snímek o rodině, která stála u zrodu slavné automobilové značky, se v amerických kinech objevil už minulý týden, ale bohužel v nich docela propadl. Pokud mu tedy budete chtít alespoň maličko pomoci, určitě na něj do kina zajděte. Film se navíc může chlubit hvězdným obsazením, do něhož patří například Adam Driver, Penélope Cruz a Shailene Woodley.

Snímek se v našich kinech objeví ve čtvrtek, tedy 4. 1. 2024. Níže se můžete podívat na oficiální trailer.