Na letošní udělování Oscarů se bude pravděpodobně ještě dlouho vzpomínat. A to nikoliv kvůli oceněným snímkům. Nejvýraznější událostí večera, kvůli které jsou teď na internetu stovky memeček, se stala facka Willa Smithe, kterou vlepil moderátorovi Chrisu Rockovi. Ten si totiž zažertoval na úkor Smithovy ženy, která trpí alopecií, přičemž ji přirovnal k holohlavé Demi Moore ze snímku G. I. Jane. Následně na to Smith hned dvakrát Rockovi řekl, aby ,,si nebral jméno jeho ženy do své zas**né huby.“ Asi čtyřicet minut poté pak Smith vyhrál svého prvního Oscara za film Král Richard: Zrození šampionek, kde ztvárnil otce slavných tenistek Williamsových. Hercův čin však nezůstal bez následků. 

Chris Rock odmítl Smithe zažalovat, přičemž herec se mu následně prostřednictvím svého Instagramu veřejně omluvil. Nicméně pořadatelé ceremoniálu se incidentem zabývají. Akademie také uvedla, že musí posoudit možné důsledky incidentu v souladu nejen s jejich pravidly, ale i zákony státu Kalifornie. Následně kolovaly zvěsti o tom, že krátce po incidentu pořadatelé žádali Smithe, aby ceremoniál opustil, to však herec odmítl. Stejně tak ale kolovaly zvěsti o tom, že to není pravda, přičemž Smithe nikdo o odchod nepožádal. Ať už je to jakkoliv, herec se uchýlil k dalšímu kroku – právě tento pátek rezignoval na své členství v americké filmové akademii. Herec tak v pátek prohlásil následující:

,,Plně přijmu veškeré důsledky za své chování. Moje činy na 94. předávání cen Akademie byly šokující, bolestné a neomluvitelné. Seznam těch, kterým jsem ublížil, je dlouhý, zahrnuje Chrise, jeho rodinu, mnoho mých drahých přátel a blízkých, všechny přítomné a celosvětové publikum doma.

,,Zradil jsem důvěru Akademie. Ostatní nominované a vítěze jsem připravil o možnost slavit a být oslavován za jejich mimořádnou práci. Mám zlomené srdce. Chci znovu zaměřit pozornost na ty, kteří si za své úspěchy pozornost zaslouží. A umožnit Akademii vrátit se k oné úžasné práci, kterou odvádí při podpoře kreativity a umění ve filmu. Rezignuji tedy na členství v Akademii filmových umění a věd. A přijmu jakékoli další důsledky, které bude představenstvo považovat za vhodné. Změna vyžaduje čas. A já jsem odhodlán na tom zapracovat, abych zajistil, že už nikdy nedovolím, aby násilí předběhlo rozum.“

A co to tedy pro herce znamená? Inu, zas až tak velká hrůza to není. Svého Oscara si ponechá, přičemž v budoucnu se bude moci i nadále zúčastňovat nadcházejících ceremonií. Stejně tak bude moct být i nadále nominován za případné další herecké výkony v budoucnu. Jelikož ale už nebude členem Akademie, tak nebude mít v příštích letech ohledně Oscarů volební právo k jednotlivým nominacím. Chris Rock se mezitím připravuje na stan up show, ve které se má údajně o celém incidentu více rozpovídat.