Slavný španělský filmař Pedro Almodóvar, kterému vděčíme za skvělé tituly jako Vše o mé matce (1999), Špatná výchova (2004) a Volver (2006), uvedl na letošním festivale v Cannes svůj krátkometrážní snímek Strange Way of Life, ve španělském originále Extraña forma de vida. A nyní už konečně víme, kdy se snímek také dostane k širšímu publiku.

Film by měl premiérovat 6. 10. 2023, zda to ale bude platit i pro naše kraje, je zatím otázkou. Těšit se každopádně můžeme na westernovou podívanou, která bude kvůli svým dvěma hlavním postavám krapet připomínat snímek Zkrocená hora (2005). Jak už nějaký čas víme, příběh bude vyprávět o kovbojovi jménem Silva (Pedro Pascal), který překročil poušť, aby mohl navštívit svého přítele Jakea (Ethan Hawke). Oba dva totiž před pětadvaceti lety bývali pistolníky, kteří se nechávali najmout na různé nebezpečné práce.

Silva se nyní po desítkách let vrací ke svému brachovi z mládí, s nímž také kdysi navázal romantický vztah. Ovšem jisté okolnosti zapříčiní, že to mezi nimi začne skřípat. A když už jsme zmínili tu Zkrocenou horu, tak je také zajímavé dodat, že právě Pedro Almodóvar ji mohl před lety zrežírovat, ovšem následně to odmítl. Snímek byl v Cannes každopádně velice chválený, podle některých reakcí je také třeba škoda, že se Almodóvar nakonec neuchýlil k celovečernímu formátu.

Režisér už na jaře uvedl, že hlavním tématem filmu má být především maskulinita. Nicméně snímek bude obsahovat i spoustu věcí, které se dají od westernu očekávat. Budou tam pistolníci, ranč, městečko se šerifem a samozřejmě dojde i na finální přestřelku.

Almodóvar se tradičně postaral jak o scénář, tak i o režii. Jedná se také o jeho druhý film s anglickým zněním, který natočil. Prvním byl snímek The Human Voice (2020), v němž se v hlavní roli objevila Tilda Swinton.

Kromě dvou zmíněných hvězd se ve filmu dočkáme také herců jako Manu Ríos, Pedro Casablanc, Sara Sálamo, Jason Fernández a José Condessa.