Kdo viděl tituly čtvrté a páté fáze MCU, tak možná uzná, že zlaté časy už má Marvel nějakou dobu za sebou. Poslední filmy a seriály komiksového giganta jsou často kritizovány za své… řekněme ne úplně povedené vizuální efekty, vedle kterých dokonce i třeba 15 let starší díla vypadají lépe. Poslední Strážci Galaxie na tom třeba ještě byli vcelku dobře, ale pak tu máme MCU díla jako Thor: Láska jako hrom, Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství a seriál She-Hulk, ve kterých byly určité vizuální efekty vskutku žalostné. Není to však z toho důvodu, že by z VFX oddělení najedou zcela vymizel talent.

Už dlouho víme, že pracovníci VFX sekce Marvelu čelí nejenom časovému vytížení, ale především neideálním a řádně frustrujícím pracovním podmínkám, kvůli kterým pak jejich výsledná díla nestojí za nic. Vzpomeňme například na kauzičku ohledně Victorie Alonso, bývalé šéfky oddělení vizuálních efektů, která u Marvelu pracovala už od roku 2006. Vyšlo ale najevo, že pod jejím vedením údajně docházelo k diskriminaci, jež se dotkala především lidí, kteří se jí nějakým způsobem „zprotivili“.

Zdá se ale, že ani po jejím odchodu se věci pro zaměstnance z oddělení vizuálních efektů k lepšímu nezměnily. Samozřejmě se to ale netýká pouze Marvelu, na ony pracovní podmínky si stěžují i mnozí další VFX umělci od jiných velkých produkčních studií. 

V rámci toho se ale marvelovští umělci rozhodli jednat a uchýlit se k poměrně významnému kroku. Poprvé v historii požádali o založení vlastního odboru. VFX umělci by se v rámci toho rádi dostali pod záštitu IATSE (Mezinárodní aliance zaměstnanců divadelních scén), která zastupuje téměř 170 tisíc umělců a techniků v Severní Americe. Požadovat tak proto budou lepší pracovní podmínky, platy a samozřejmě také lepší zacházení. K tomuto kroku se sice uchýlila jen určitá sekce umělců z Marvelu, ale je rozhodně možné, že v budoucnu se k nim přidá celá řada dalších VFX pracovníků z jiných firem.

„Už po téměř půl století byla pracovníkům v odvětví vizuálních efektů odepírána stejná ochrana a výhody, na které se od počátku hollywoodského filmového průmyslu spoléhali jejich spolupracovníci a kolegové. Toto je historický první krok pro pracovníky VFX, kteří se spojili s kolektivním hlasem požadujícím respekt k práci, kterou děláme,“ řekl organizátor Mark Patch.

Co to tedy znamená z dlouhodobého hlediska? Je to především významné varování nejenom pro Marvel, ale i celý Hollywood, protože celá táto událost může přerůst v další pořádné trable, které momentálně představují stávky herců a scenáristů. Zároveň si tím ale také umělci před velkými firmami pořádně dupli a dali jim jasně najevo, že už si nenechají nic líbit.

Kam až to nakonec povede, se necháme překvapit. Už samotné stávky herců a scenáristů znamenají pro celý Hollywood pořádné ochromení, na druhou stranu je to možná právě kvůli tomu nejlepší doba, kdy se k tomuto kroku mohli VFX umělci uchýlit.