Charismatický herec Joe Turkel pokojně zemřel ve věku 94 let v nemocnici St. John's Hospital v Kalifornii, jen pár týdnů před svými 95. narozeninami. Před smrtí měl po svém boku syny Craiga a Roberta, kteří se svým otcem zůstali až do konce. Turkel se narodil 15. 7. 1927 v Brooklynu v New Yorku. Ve věku 17 let vstoupil do americké armády a sloužil v Evropě během druhé světové války. Po ní se následně přestěhoval do Kalifornie, aby se vydal za kariérou herectví, kterému se věnoval 50 let. Svou kariéru zahájil v roce 1948, oficiálně odešel do důchodu v roce 1998. Svou vůbec první roli dostal ve filmu City Across the River, kde ztvárnil Shimmyho Stocktona, jednoho ze skupiny mladistvých delikventů. 

Jeho zkušenosti z bojů v Evropě mu dobře posloužily, protože hrál vojáka hned v několika ikonických válečných filmech. Mezi ně patří například Král krysa z roku 1965, Strážní loď Sand Pebbles z roku 1966, kde si zahrál po boku Stevena McQueena, a především nesmíme zapomenout na snímek Stezky slávy z roku 1957, o který se postaral legendární Stanley Kubrick. Nebylo to ovšem poprvé, co Turkel se slavným režisérem spolupracoval. O rok dříve se totiž už objevil v jeho filmu Zabíjení, který byl inspirací pro Quentina Tarantina a jeho film Gauneři. Ale jeho nejslavnější rolí v Kubrickově filmu je bezpochyby přízrak barmana v hororu Osvícení. O dva roky později se pak Turkel objevil v další slavné klasice osmdesátých let. 

Tou byl slavný Blade Runner od Ridleyho Scotta z roku 1982. Herec zde ztvárnil Eldona Tyrella, génia a tvůrce replikantů s mozkovými jednotkami Nexus-6. Jeho posledním filmovým projektem byl sci-fi snímek Temná strana měsíce z roku 1990. V devadesátých letech se pak rozhodl svou hereckou kariéru ukončit. Nutno ovšem dodat, že do světa Blade Runnera se ještě na nějaký čas vrátil. A to pro stejnojmennou videoherní adaptaci z roku 1997 od Westwood Studios, ve které svůj výrazný hlas opět propůjčil Eldonovi Tyrellovi.

Joe Turkel miloval nejenom herectví, ale i baseball, stepování, čtení a tvůrčí psaní. Hodně se zajímal o historii, přičemž měl i velice milý smysl pro humor. Herec taktéž před smrtí napsal své paměti jménem The Misery of Success. Jeho rodina plánuje knihu vydat někdy koncem tohoto roku.