Dne 10. 2. 2023 v pátek zemřel slavný režisér Carlos Saura, který byl často označován za „posledního klasika španělské kinematografie“. O jeho smrti informovala Akademie španělského filmu, od které měl dnes obdržet ocenění za celoživotní přínos filmu na národních cenách Goya. Saura zemřel doma v okruhu své rodiny.

Narodil se v roce 1932 v Aragónii, do světa filmu tak vstoupil již v 50. letech. Neměl to však úplně jednoduché, protože za režimu Francisca Franca se musel potýkat s cenzurou. V roce 1957 vystudoval v Madridu filmové vědy, přičemž o tři roky později natočil svůj celovečerní debut jménem Páskové, jenž se mimo jiné dostal také na filmový festival v Cannes.

Jeho dvorní herečkou se stala Geraldine Chaplin, dcera legendárního Charlieho Chaplina, s níž natočil snímky jako Eliso, můj živote, Peppermint frappé, Anna a vlci, Starý dům uprostřed Madridu a Maminka slaví 100. narozeniny, poslední zmíněný snímek mu dokonce vynesl jeho první nominaci na Oscara.

Mezi jeho další známé snímky patří například také Pláč pro banditu, Hon, Stres ve třech a na Oscara nominovaný titul Tango.

Saura se ale především proslavil jako tvůrce filmů, které se inspirovaly různými tanečními a hudebními styly. Zde proto musíme jednoznačně vyzdvihnout jeho vynikající Flamenco trilogii, tedy trojici tančeních filmů, ve kterých navázal úzkou spolupráci s Antoniem Gadesem, legendárním španělským tanečníkem flamenca. Tato trilogie se skládá z filmů Krvavá svatba (1981), Carmen (1983) a Čarodějná láska (1986). Každý z těchto filmů má svůj zcela vlastní unikátní styl a zasazení, všechny ale obsahují naprosto parádní taneční scény, ve kterých účinkoval nejenom Gades, ale také jeho tančení partnerka Cristina Hoyos.

Z těchto zmíněných tří titulů se nejvíce proslavil snímek Carmen, který byl nominován nejenom na Oscara, ale i cenu BAFTA a Zlatý glób. Saura s ním navíc zabodoval v Cannes, kde za něj získal Velkou cenu Nejvyšší technické komise francouzské kinematografie a Cenu za nejlepší umělecký přínos na mezinárodním filmovém festivalu. Ukázku jeho filmové práce s tanečními sekvencemi si můžete pustit níže. 

Carlos Saura patří mezi nejslavnější španělské režiséry všech dob, natočil přes 50 filmů a je držitelem mnoha významných cen. Se svými díly zabodoval i na filmových festivalech v Berlíně, Moskvě, Montrealu a také v Karlových Varech, kde v roce 1982 dostal Zvláštní cenu poroty za výše uvedenou Krvavou svatbu a v roce 2000 zas Cenu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Objevil se také na Letní filmové škole v Uherském Hradišti, kde převzal výroční cenu Asociace českých filmových klubů.

Se svými psychologickými dramaty a podmanivými tanečními filmy, ze kterých padá brada na zem i dnes, se rozhodně jedná o filmaře, na něhož by historie neměla zapomenout.