Svět literatury a i filmu nedávno zastihla velice smutná zpráva. Slavný americký spisovatel a scenárista Cormac McCarthy, který v roce 2007 obdržel Pulitzerovu cenu, zemřel ve svém domě v Santa Fe v Novém Mexiku. Bylo mu 89 let. S informací přišlo jeho nakladatelství Penguin Random House, potvrdil ji i jeho syn John.

Cormac McCarthy se narodil v Providence ve státě Rhode Island roku 1933. Během 60. let studoval svobodná umění na Univerzitě v Tennessee, přičemž následně působil čtyři roky v Letectvu Spojených států amerických. Jeho spisovatelská kariéra se však pořádně rozjela v 60. letech, v roce 1965 tak vychází jeho první román jménem Strážce sadu. Posléze následovala díla jako Vnější temnota (1968), Dítě boží (1973) a Suttree (1979). 

V roce 1985 vychází jedno z jeho nejznámějších a nejkontroverznějších děl v podobě románu Krvavý poledník aneb Večerní červánky na západě. Mnohými je kniha, která je zasazena v půlce 19. století na texasko-mexické hranice, u níž řádí Glantonův gang, považována za McCarthyho vrcholné dílo, přičemž zároveň je označována za jeden z nejdůležitějších románů 20. století. Kniha se navíc v budoucnu dočká filmové adaptace, o kterou se postará režisér John Hillcoat.

Zfilmování se dočkala i jeho následná kniha jménem Všichni krásní koně (1992), o adaptaci se v roce 2000 postaral Billy Bob Thornton. Román byl počátkem McCarthyho trilogie, kterou následně doplnily tituly Hranice (1994) a Města na planině (1996). Ty nejznámější filmové adaptace jeho děl měly ale teprve přijít.

V roce 2005 vychází jeho slavný román Tahle země není pro starý, který o dva roky později převedli na filmová plátna uznávaní bratři Coenové. Snímek následně vyhrál čtyři Oscary, včetně i sošky za nejlepší film roku.

V roce 2006 McCarthy vydává vydává své další veleslavné dílo, tím se stal postapokalyptický román Cesta. Výše zmíněný John Hillcoat ho následně v roce 2009 převedl do filmové podoby, v níž v hlavní roli zazářil Viggo Mortensen.

Cormac McCarthy byl pokládán za jednoho z nejlepších spisovatelů nynějšího a předchozího století, podle Stephena Kinga se dokonce jednalo o nejlepšího prozaika své generace.

Kromě psaní knih si autor vyzkoušel také práci na scénářích. Podílel se například na psaní snímku Expres na západ (2011), jenž vycházel z jeho divadelní hry. Psal také scénář ke snímku Konzultant (2013), který natočila režisérská legenda Ridley Scott.

Na odkaz, který zanechal ve světě literatury, by se každopádně rozhodně nemělo zapomenout.