Svět filmu nedávno přišel o další velkou legendu. Americký herec, dramatik, producent, zpěvák, kytarista a skladatel Alan Arkin zemřel přirozenou smrtí v kalifornském Carlsbadu. Médiím tuto smutnou zprávu sdělili tři synové Adam, Anthony a Matthew. Bylo mu 89 let.

Alan Arkin se narodil v roce 1934 v New Yorku. Nejenže se z něho stával nadaný a schopný muzikant, ale k herectví začal díky lekcím přičichávat už ve svých deseti letech. Jeho hudební nadání se následně přelilo i do světa filmů, v rámci toho se jeho hereckým celovečerním debutem stal muzikál Calypso Heat Wave (1957), kde ztvárnil jednu z menších rolí. Během 60. let poté vystupoval na Broadwayi, kde se objevil ve hrách jako Enter Laughing a Luv. Už během toho času se Arkin dočkal od kritiků velké chvály. Jeho největší chvíle slávy ale měly teprve přijít. A to ještě v 60. letech. 

V roce 1966 se objevil ve válečné komedii Rusové přicházejí! Rusové přicházejí!, kterou natočil režisér Norman Jewison. Za ni si Arkin vysloužil svou vůbec první oscarovou nominaci v kategorii Nejlepší herec v hlavní roli. Na tu druhou nemusel čekat dlouho.

O rok později se ještě objevil ve slavném thrilleru Čekej do tmy (1967), kde se objevil po boku Audrey Hepburn, následoval snímek Srdce je osamělý lovec (1968), za nějž byl na cenu Akademie nominován podruhé.

Aktivní byl i v 70. a 80. letech, kdy se objevil v titulech jako Hlava-22 (1970), Poslední z vášnivých milovníků (1972), Sherlock Holmes ve Vídni (1976), Poslední jednorožec (1982) a Doktorem proti své vůli (1985). V 90. letech se poté objevuje ve vedlejších rolích ve filmech jako Střihoruký Edward (1990), Konkurenti (1992) a Gattaca (1997).

V nultých letech 21. století ale vychází na světlo světa snímek, díky němuž svou třetí oscarovou nominaci konečně proměnil. Tou byla skvělá road movie komedie Malá Miss Sunshine (2006), v níž si Arkin zahrál sympatického a opravdu velice sprostého dědu, který byl závislý na kokainu. Za roli tak cenu Akademie vyhrál v kategorii Nejlepší herec ve vedlejší roli. 

Svou čtvrtou a poslední oscarovou nominaci získal v roce 2013 za napínavý snímek Argo od Bena Afflecka. Mezi jeho poslední filmy patří Loupež ve velkém stylu (2017), Spravedlnost podle Spensera (2020) a Mimoni 2: Padouch přichází (2022).

Úspěchy slavil také v seriálovém světě, byl například dvakrát nominován na Zlatý glób za komediální sérii Kominského metoda (2018), kde se objevil po boku Michaela Douglase. Úspěchu se dočkal i u udělování cen jako BAFTA, New York Film Critics Circle Awards, Gold Derby Awards a Independent Spirit Awards.