Svět české kinematografie a divadla nedávno opustil jeden z největších hereckých velikánů. Ve věku 88 let zemřel Josef Somr, který české a slovenské diváky ohromoval ve filmech jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek a Tři veteráni. Jako mnozí velcí herci začínal se svou kariérou na divadelních prknech. V roce 1956 vystudoval brněnskou JAMU, v rámci čehož začal působit v divadle v Českém Těšíně.

Jeho pravé chvíle slávy ale dorazily až v 60. letech, kdy se stal nejenom členem pražského Činoherního klubu, ale také poprvé vstoupil do světa filmu. Svou vůbec první filmovou roli tak ztvárnil ve filmu Obžalovaný z roku 1964 od Jána Kadára a Elmara Klose. A následně také působil v jedněch z nejlepších československých snímků všech dob. 

Mezi ně zcela bezpochyby například patří Ostře sledované vlaky od Jiřího Menzela, kde si zahrál zadnice razítkujícího výpravčího Hubičku. O rok později se zas v roli Rotgiera objevil ve vynikajícím historickém dramatu Údolí včel od Františka Vláčila, které vyšlo v roce 1967. Za zmínku rozhodně také stojí snímek Žert podle knižní předlohy od Milana Kundery, který se před několika týdny opět objevil v kinech se svou vylepšenou verzí.

Šedesátá léta byla však pro Somra jen takovou rozehřívačkou, v rámci 70. a 80. let se objevoval v desítkách nejrůznějších filmů. Z těch ze 70. let to byly například legendární snímky jako Petrolejové lampy, Morgiana a samozřejmě i Páni kluci. Ovšem zapomenout nesmíme ani na Tajemství ocelového města, Což takhle dát si špenát a Božská Ema.

Z 80. let je jednoznačně nutné vyzdvihnout milovanou Werichovu pohádku Tři veteráni od Oldřicha Lipského, ve které si zahrál válečného vysloužilce Serváce. A jelikož už jsme v osmdesátkách, nesmíme také zapomenout na oblíbené vesnické komedie Slavnosti sněženek a Vesničko má středisková. V roce 1989 se také objevil v posledním předrevolučním filmu Jiřího Menzela, kterým byl Konec starých časů. 

Somr nadále působil ve světě filmu i po revoluci, pamatovat si ho můžeme například ze snímků jako Černí baroni a Anděl páně, případně i z filmů jako U mě dobrý a O rodičích a dětech.

V roce 2011 následně Somr obdržel čestné ocenění Českého lva za mimořádný přínos české kinematografii.