Svět českého filmu a divadla opustila legendární herečka Jana Hlaváčová, která zemřela v sobotu večer ve věku 85 let. Smutnou zprávu médiím oznámil Tomáš Staněk, mluvčí Národního divadla, ve kterém herečka ztvárnila desítky rolí. Hlaváčová se už několik let potýkala se zdravotními problémy, jmenovitě s Parkinsonovou chorobou.

Slavná herečka se proslavila nejenom na divadelních prknech a ve filmu, ale také skrze dabing. Jana Hlaváčová začala u filmu ještě v době, kdy sama studovala na DAMU. Jejím filmovým debutem se tak stala komedie Kam čert nemůže z roku 1959, kde si zahrála po boku Miroslava Horníčka. Jakmile skončila DAMU, svou divadelní kariéru započala v roce 1960 v plzeňském divadle J. K. Tyla. Během následujících let herečka dokázala, že má nesmírný talent, v roce 1969 tak přijímá angažmá v pražském Národním divadle. 

Zde se také seznámila se svou životní láskou, kterou se stal herec Luděk Munzar. V Národním divadle pak Hlaváčová zůstala až do začátku 90. let, poté se s Munzarem přesunula do Divadla Na Vinohradech, důvodem měly být neshody s tehdejším vedením činohry.

Během 60. a 70. let se také objevovala v řadě nejenom filmových, ale i seriálových rolí. Za zmínku tak stojí například její působení v sérii Chalupáři (1975) od Františka Filipa, kde si zahrála po boku velikánů jako Josef Kemr, Jiří Sovák a Josef Vinklář. Mnozí si ji ale obzvlášť oblíbili z filmové sérieo básnících“ od Dušana Kleina, ve které ztvárnila úlohu sympatické sestry Toničky.

A když už jsme skočili do těch 80. let, zmínit můžeme i její působení ve slavné pohádce Třetí princ (1982), ve které si zahrála spolu se svým manželem Munzarem. Ztvárnila zde královnu, jež byla matkou trojce princů, kolem kterých se celý příběh točí. 

Mezi další slavné tituly, ve kterých se herečka objevila, patří ještě Byl jednou jeden dům (1974), Ikarův pád (1977) a Vážení přátelé, ano (1989). Jejím posledním filmem, ve kterém se objevila, byl psychologický thriller Viditelný svět, jenž Petr Krištúfek natočil v roce 2011.

Jak již bylo řečeno, jednalo se také o významné jméno i ve světě dabingu. V roce 2012 získala Cenu Františka Filipovského za nejlepší ženský výkon, o tři roky později pak stejnou cenu za celoživotní herecké mistrovství v dabingu. Za úspěchy v divadle získala také cenu Thálie za celoživotní mistrovství.