Ze zámoří k nám dorazila smutná zpráva. Americká herečka Shelley Duvall, kterou budou mnozí znát jako představitelku Wendy Torrance z Osvícení Stanleyho Kubricka, zemřela v texaském městě Blanco ve věku 75 let.

Za jejím úmrtím stály komplikace spojené s dlouhodobým onemocněním cukrovkou. Veřejnosti tuto zprávu odhalil hereččin dlouholetý partner Dan Gilroy.

Shelley Duvall se narodila v roce 1949 v Houstonu do rodiny právníka Roberta R. Duvalla. Studovala na střední škole Waltrip High School, následně nastoupila na South Texas Junior College. Zásadní se pro ni stal rok 1970, kdy si ji na jednom večírku všiml slavný americký režisér Robert Altman. V té době ještě Duvall pracovala jako prodavačka kosmetiky v obchodním domě, přičemž s herectvím neměla kdovíjak velké zkušenosti. I tak jí ale filmař nabídl roli ve svém novém filmu, kterým byla komedie Brewster McCloud. Pro mladou Shelley se tak jednalo o herecký debut.

Nebyl to navíc jediný Altmanův film, ve kterém se objevila. Následně si ještě zahrála v jeho dalších titulech ze 70. let jako McCabe a paní Millerová (1971), Zloději jako my (1974), Nashville (1975), Buffalo Bill a Indiáni (1976) a především Tři ženy (1977), kde byl její herecký výkon obzvlášť chválen, dokonce za něj získala cenu na filmovém festivale v Cannes v kategorii Nejlepší herečka. V roce 1977 jsme ji také mohli vidět v roli Pam v Annie Hallové, slavném filmu Woodyho Allena. 

Do paměti diváků se ale nesmazatelně zapsala zejména díky legendárnímu hororu Osvícení (1980) od Stanleyho Kubricka, byť pro ni byla celá produkce poměrně dost náročná a frustrující. V tomtéž roce taktéž opět navázala spoluprací s výše zmíněným Robertem Altmanem a zahrála si v jeho dobrodružné komedii Pepek námořník s Robinem Williamsem v hlavní roli. O rok později si zahrála ve fantasy Zloději času (1981) od Terryho Gilliama, která brzy dostane seriálový remake.

V roce 1982 se stala tvůrkyní a hlavní vypravěčkou dobrodružného amerického seriálu Faerie Tale Theatre, který dohromady vyprodukoval šest sezón. A zapomenout bychom také neměli na její roli ve snímku Frankenweenie (1984), slavný krátkometrážní film od Tima Burtona. Za zmínku pak ještě stojí její působení v romantické komedii Roxana (1987) od Freda Schepisia

Shelley Duvall hrála i v 90. letech, ale už nešlo o příliš výrazné a velké role. Zahrála si tak například ve sci-fi komedii Vesmírné komando (1991), krimi Skryté zlo (1995), romantickém dramatu Portrét dámy (1996), komedii Učitelka snědla můj domácí úkol (1997) nebo thrilleru Čtvrté patro (1999).

S příchodem nového tisíciletí se pak v podstatě stáhla z veřejného života. Pozůstalým přejeme upřímnou soustrast.