Ze světa českého filmu a divadla přišla smutná zpráva. Ostravský herec a hudebník Norbert Lichý zemřel ve věku 59 let. Informaci potvrdila jak hercova rodina, tak i Divadlo Petra Bezruče, ve kterém Lichý aktivně působil. Narodil se 29. 12. 1964 v Ostravě, jeho otcem byl režisér a dramatik Ondřej Lichý, který výše zmíněné divadlo spoluzakládal. V rámci toho nebylo divu, že Norbert začal sbírat první herecké zkušenosti už v devíti letech, přirozeně na divadelních prknech.

Když nebyl přijat ke studiu herectví na JAMU, tak v roce 1984 nastupuje jako elév do angažmá v Severomoravském divadle Šumperk. Hraním na jevišti se posléze začal také živit, v roce 1987 pak začíná působit v Divadle Petra Bezruče, jež se pro něho stalo i domovskou scénou.

Věnoval se i dabingu a namlouvání audioknih, taktéž proslul jako schopný skladatel scénické hudby, nemluvě o tom, že v mládí působil v několika kapelách.

Co je jeho slavných divadelních rolí týče, tak mezi ně bezesporu patří například zaměstnanec krematoria Kopfrkingl ve Spalovači mrtvol, Lízal v Maryše, lichvář Harpagon v Lakomci, král Duncan v Macbethovi, Truffaldino ve Sluhovi dvou pánů a ještě mnohé další.

Aktivně také působil v seriálovém světě, například v komediální sérii Lajna (2017) si zahrál hokejového manažera Zbyňu. Dále se objevil v titulech jako Comeback (2009), Cirkus Bukowsky (2014), Doktor Martin (2015) a Slunečná (2020).

Co se filmového světa týče, tak stojí za zmínku třeba jeho role starosty v Lidicích (2011), Míry Kluce v celovečerní verzi Okresního přeboru (2012) a nadlesního Kabelatsche v Hastrmanovi (2018). Jeden z jeho posledních projektů, ve kterém účinkoval, byl seriál jménem To se vysvětlí, soudruzi!, který Česká televize uvede letos na jaře. 

Charismatický herec obdržel i několik cen, jednou z nich byla Cena Thálie 2009, kterou obdržel za mimořádný výkon v roli Mendela Singera z inscenace Job. Jednalo se o jednu z nejvýraznějších osobností ostravské divadelní scény, kterou publikum vyloženě milovalo.

Během své kariéry prošel celou řadou různých a pozoruhodných charakterů, u kterých dokázal, že herectví bylo zkrátka jeho.