Varování: Následující text obsahuje spoilery z finále druhé řady seriálu The Mandalorian.

Když před rokem během druhé sezóny seriálu The Mandalorian, který je k dispozici v rámci streamovací služby Disney+, vyšlo najevo, že Grogu, roztomilý příslušník Yodovy rasy, skončí v rukou rytíře Jedi, fanoušci začali ve velkém spekulovat o třech možnostech. Realisté počítali s tím, že se v populárním seriálu ze světa Star Wars konečně objeví Luke Skywalker, protože to jednoduše dává největší smysl. Ti ostatní doufali, že se ukáže Ezra Bridger, hlavní hrdina animovaného seriálu Star Wars: Povstalci, jenž v posledním díle zmizel ve společnosti velkoadmirála Thrawna neznámo kam, nebo Cal Kestis z videohry Star Wars Jedi: Fallen Order. O něm aktuálně víme jen to, že přežil události samotné hry.

Realisté měli nakonec pravdu, a tak se zrodil dnes už klasický moment ságy Star Wars, během něhož digitálně omlazený Mark Hamill ukázal, jak mohl vypadat Luke Skywalker na svém absolutním vrcholu. Byl to zkrátka Luke, kdo nakonec všechny zachránil, kdo vzal Grogua do učení a kdo způsobil, že si Moff Gideon nadělal do kalhot. V původním scénáři seriálu však figuroval docela jiný rytíř Jedi.

Phil Szostak, kreativní umělecký manažer společnosti Lucasfilm a autor chystané knihy The Art of The Mandalorian (Season 2), v rozhovoru pro oficiální Star Wars web prozradil, že ani někteří umělci v Lucasfilmu do poslední chvíle nevěděli, že se ve finále druhé řady Mandaloriana opravdu objeví Luke Skywalker. Mělo to být zkrátka překvapení, o němž dopředu věděla jen malá skupina tvůrců, a tak ve scénáři figuroval Plo Koon, kterého můžeme znát z filmových prequelů a z animovaného seriálu Star Wars: Klonové války. O popularitu tohoto Jedie se zasloužil hlavně mem využívající slova o postradatelnosti klonů z první řady seriálu.

Sám Szostak však prohlásil, že Plo Koon dává mnohem menší smysl než Luke Skywalker. O Lukovi koneckonců všichni nejen díky existenci sequelové filmové trilogie věděli, že je v době, do níž je The Mandalorian zasazen, stále naživu. Oproti tomu Plo Koon zemřel během Rozkazu 66 v průběhu třetí filmové epizody s podtitulem Pomsta Sithů, konkrétně havaroval ve své jediské stíhačce na planetě Cato Neimoidia. A co víc, koncepty použité pro tvorbu seriálu sice obsahovaly modrý světelný meč, který časově k Lukovi nepasuje, ale na jednom z nich byl jasně vidět Jedi v róbě, jenž nejvíc připomíná právě mladého Skywalkera.

V každém případě jde o zajímavý příběh o tom, jakým způsobem lze provést snahu skrýt i před některými tvůrci velký zvrat. A i když možná na první pohled nedává moc velký smysl, ve výsledku se určitě vyplatila. I proto se samozřejmě nyní čile spekuluje o tom, kdo by se třeba mohl objevit v právě vysílané sérii The Book of Boba Fett. Internetem kolují tužby spojené například s digitálně omlazeným Harrisonem Fordem v roli Hana Sola, ale pro tuto chvíli jde jen a pouze o spekulace. A i kdyby na nějaké takové překvapení opravdu došlo, nebude snadné překonat laťku, kterou nastavil Luke v Mandalorianovi.