Kdepak, tohle ještě bohužel není žádný uspokojivý akčňák, kde to ve stylu Hanebných panchartů stateční Ukrajinci nandají zlovolným Rusům. Ale stylu Quentina Tarantina se ve filmu Once Upon a Time in Ukraine přece jenom dočkáme, protože tvůrci této akční komedie si z jeho filmografie vypůjčili hned několik motivů. Přesvědčí vás o tom oficiální trailer, který si můžete pustit výše.

Nutno dodat, že snímek vznikl už v roce 2020, přičemž od té doby se objevil na několika filmových festivalech, kde se dočkal poměrně pozitivních reakcí. Příští měsíc ale také konečně zamíří do vybraných světových kin, ovšem je otázkou, zda se dostane také k nám.

Ať už to bude jakkoliv, příběh nás zavede do 19. století, přičemž mezi hlavní postavy bude patřit slavný ukrajinský básník a umělec Taras Ševčenko (Roman Luckij) a mladý samuraj jménem Akayo (Sergej Strelnikov). 

Akayo se vydá na Ukrajinu poté, co se jistý otrokář jménem Yaromir zmocnil meče jeho mistra. A mladý samuraj nad tím samozřejmě nemůže jen tak mávnout rukou, však se jedná o otázku cti!

V rámci toho tak spojí síly s Tarasem, který po zmíněném muži pase také. Ten však má zcela jiný motiv. Do spárů Yaromira totiž padla jeho milá Maria, kterou Taras zoufale touží osvobodit. A jelikož jsou Taras a Akayo oba rozumní muži, samozřejmě by se rádi vyhnuli zbytečnému krveprolití. Ale všichni moc dobře víme, že k němu přece jenom dojde. Aby ale mohl Taras Marii zachránit, bude ho nejdřív muset Akayo naučit zacházet se zbraněmi, protože bez nich se to zkrátka neobjede.

A ano, ten trailer nám také silně připomíná míchanici Kill Billa a Nespoutaného Djanga, ale jsme si jistí, že si to moc dobře uvědomují i tvůrci. 

O scénář a režii se postaral Roman Perfilyev, který například v roce 2018 natočil horor Lysa hora.

Ve filmu se dále představí herci jako Kateryna Sliusar, Gen Seto, Yakov Tkachenko, Andriy Malynovych, Andriy Borys a Li Berlinskaya.

Snímek zamíří do vybraných kin 14. 4. 2023, ale bohužel není známo, zda se objeví také u nás.