Nic jako křemíkové nebe není. Existuje ale něco, jako peklo a to má název Silikonový ostrov. Jediné, co zde najdete, je nekonečný déšť, řvoucí příliv, pláže pokryté kovem a medúzami, virtuální drogy, kyberimplantáty a tři klany, které ostrov ovládají a všechny kovové odpadky přetvářejí v nesmírné bohatství.

Přečtěte si také: Bývalý policista Shey Scott vyšetřuje masovou vraždu v románu Cyberpunk: Znovuzrození

Předchozím odstavcem by se dala popsat premisa kyberpunkového románu Silikonový ostrov, jenž byl v roce 2013 napsán Čenem Čchiou-fanem. Jedná se o mladého čínského spisovatele, který svou kariéru začal povídkami pro největší čínský sci-fi magazín Science Fiction World.

Za celou svou kariéru napsal Čchiou-fan celkem slušný počet románů a povídek. Avšak žádný z jeho příběhů se nikdy nedostal k nám do Česka. Přesněji řečeno jen do této chvíle, protože malé české nakladatelství Planeta 9 v současné chvíli připravuje vydání románu Silikonový ostrov s českým překladem od Hany Bašové – Do.

Jak již bylo zmíněno v úvodu, tento román se odehrává na Silikonovém ostrově, který pod vedením tří klanů oplývá bohatstvím v podobě tun elektronického odpadu. Příslib stálé práce a lepšího života sem nalákal tisíce sběračů, kteří dnem i nocí pohledávají sutiny této obří skládky za vidinou nalezení pokladu, jenž jim otevře cestu ke svobodě.

Hlavní hrdinkou příběhu je Mimi, dívka z nízké kasty, jež na tomto ostrově žije celý svůj život. „Ví, co a jak, umí se otáčet.“ Avšak několikaletá pravidla hry se změní. „Status quo naruší válka gangů. Nepokoje se šíří stále rychleji. Pro pěšáka jako je Mimi je tohle šance na změnu.“

Román Silikonový ostrov by se měl u nás objevit již 31. března/marce 2021. České vydání bude obsahovat 400 stran v měkkých deskách