Přesně před měsícem jsme dostali první ochutnávku z nového filmového Vetřelce, který dorazí už v létě. Nebude to však jediný projekt o hrůzostrašném Xenomorfovi, kterého se v relativně brzké době dočkáme. Stále zde totiž ještě máme Vetřelce seriálového, o který se stará scenárista Noah Hawley (Fargo). Hlavní část produkce, kterou zdržela loňská stávka herců, stále ještě pokračuje, stále tudíž ještě neznámé přesné datum premiéry.

Díky serveru Deadline nyní také můžeme odhadnout, ve kterých letech vlastně bude seriál zasazen. Server potvrdil, že série se bude odehrávat přibližně 30 let před událostmi prvního Vetřelce od Ridleyho Scotta a ,,několik let“ před událostmi Promethea. Původní sedmdesátkový Vetřelec se odehrává v roce 2122, nicméně u Promethea je to krapet složitější.

Expedice s hlavními hrdiny vyrazí na měsíc LV-223 v roce 2089, členové posádky však stráví pár let v kryogenního spánku, přičemž hlavní události na zmíněném měsíci se pak odehrávají v roce 2093.

Tudíž seriálový Vetřelec by se mohl odehrávat v době, kdy posádka lodi Prometheus teprve letí na LV-223, to znamená třeba v prvních letech 90. let, nebo ještě před samotným odletem. Zdroje z předchozích let ale tvrdily, že příběh se má odehrávat právě v 90. letech 21. století, což by opravdu znamenalo, že seriál bude zasazen už v době, kdy Prometheus mířil na LV-223, to znamená v rozmezí let 2090-2092. 

Na definitivní odpověď si ale ještě budeme muset nějaký čas počkat. Nutno ovšem podotknout, že Noah Hawley zřejmě nebude chtít seriál, který se má odehrávat na Zemi, s Prometheem příliš propojovat. Sám mimo jiné uvedl, že má mnohem raději retrofuturismus prvních dvou dílů, nicméně v prequelech se objevuje technologie, která vypadá tak o 1000 let vyspěleji, což se Hawleymu evidentně ani trochu nelíbilo. Hawley každopádně skrze vynikající Fargo dokázal, že je schopný scenárista, snad tedy z jeho vize a plánu nebudeme zklamaní.

Seriál nedávno nabral na palubu další hvězdu, kterou se stala Sandra Yi Sencindiver. Znát ji můžeme se ze sérií jako Most (2011) a Nadace (2021). Ve Vetřelci by si měla zahrát členku společnosti Weyland-Yutani Corporation. 

Seriál má mít hned několik sezón, přičemž Hawley by už měl mít jasnou představu o tom, jak seriál vlastně skončí. Scenárista prohlásil, že projekt může mít „smysl“ pouze tehdy, pokud má jasný konec. A že pokud nevíme, kam námi vymyšlený příběh vlastně dojde, tak bychom ho ani neměli začít vyprávět.

Dále se v seriálu objeví Alex Lawther (The End of the F***ing World) jako voják CJ Hermit, Sydney Chandler (Pistol) jako hybrid Wendy, Samuel Blenkin (Černé zrcadlo) jako Boy Cavalier, Essie Davis (Babadook) jako Dame Sylvia, Kit Young (Světlo a stíny) jako Tootles, Adarsh Gourav (Bílý tygr) jako Slightly a Timothy Olyphant (Mandalorian) jako Kirsch.

První řada by měla podle všeho obsahovat 8 epizod. Na FX bude seriál premiérovat v první polovině roku 2025, u nás ho snad nabídne Disney+.