Pozor! Následující článek obsahuje spoilery k oběma vydaným dílům Avatara.

V obou dvou dílech Avatara se objevilo hned několik záporných postav, ale tou největší a nejpodstatnější z nich je bezpochyby plukovník Miles Quaritch, kterého v obou filmech ztvárnil Stephen Lang. Když jsme před více než desetiletím zhlédli poprvé jedničku, patrně jsme se všichni domnívali, že pro Quaritche si přišla zubatá, přičemž následný druhý díl nám představí jiného primárního padoucha.

Jaké to bylo překvapení, když vyšlo najevo, že Lang si svou záporáckou roli zopakuje, ovšem už ne v lidské podobě. V pokračování The Way of Water, které nedávno překročilo neuvěřitelnou dvoumiliardovou hranici, se Quaritch vrátil jako Recombinant, což je klon avatara, jenž uchovává vzpomínky lidských vojáků. I v druhém díle tak pro Jakeovu rodinu představoval primární hrozbu, které se nakonec museli opět postavit. Quaritch tak v pokračování nakonec selhal i napodruhé, ovšem tentokrát se mu podařilo zůstat naživu. To samozřejmě znamená, že bychom se ho měli dočkat i ve třetím díle. 

Z nedávných informací se ale zdá, že Quaritch by mohl ve trojce započít svou redemption arc, tedy cestu vykoupení, po níž by se z něho mohl stát lepší… ehm… asi ne úplně člověk, řekněme prostě Recombinant. Naznačil to producent Jon Landaou v rozhovoru pro Empire, který zmínil, že určitou roli by v tom měl hrát jeho vztah se Spiderem (Jack Champion), z něhož se vyklubal jeho syn.

,,Spider ve skutečnosti nikdy neměl rodinu a hledal ji. Nemůže si pomoci, ale v druhém Quaritchovi, vidí otce, kterého nikdy nepoznal, vidí v něm spřízněnou duši. Je proto možné, že Quaritchův vztah se Spiderem přinese jistou proměnu. Co se může Quaritch naučit od Spidera? Začne se na Pandoru dívat jiným pohledem? Jake to dokázal.“

Spider by tak mohl být klíčem k tomu, aby se z Quaritche stal v budoucích dílech alespoň do jisté míry správňák. Úplným přítelem s Jakeovo rodinou pravděpodobně nikdy nebude, na to jí způsobil až příliš utrpení, ale je možné, že s ní jednoho dne zakope válečnou sekyru. A možná by to ani nebylo příliš překvapivé, Quaritch během druhého dílu dokázal, že mu na Spiderovi skutečně záleží, navíc se už od prvního dílu zdá být mužem, který je sice krutý, ale dokáže držet své slovo a odvděčit se. Producent zároveň naznačil, že pochodeň primárního antagonisty série by tak po něm mohla převzít generálka Frances Ardmore, která rozhodně nehodlá nechat mírumilovné Na´vi jen tak na pokoji. 

Necháme se každopádně překvapit, jakou přesně bude Quaritch hrát ve filmu roli. Už nějaký čas víme, že třetí díl se zaměří na kmen Na´vi, který žije ve vulkanické části Pandory, tudíž je spjatý s elementem ohně. Film by ale tentokrát měl ukázat jejich o něco temnější stránku, přesněji by se dokonce měli pro hlavní hrdiny stát úhlavní hrozbou.

Oficiální premiéra Avatara 3 je stanovená na 20. 12. 2024.