Deborah Hewitt je začínající britskou autorkou, jež si pro svou první knihu s názvem The Nightjar vybrala žánr urban fantasy, který je momentálně mezi young adult čtenáři velice oblíbený. Na Good Reads schytává kniha vcelku kladné hodnocení. Jak si ale bude stát u českých a slovenských čtenářů?

U nás bude fantasy román The Nightjar vycházet pod názvem Aviaristka. Cover art se však kromě nadpisu nebude lišit od originálního vydání, což je dobře, protože je obálka knihy velice příjemně laděná. České vydání bude mít na starosti nakladatelství Argo, takže můžeme s velkou pravděpodobností očekávat velmi kvalitní výtisk v pevných deskách s přebalem. A co nás vlastně v románu s podivným názvem Aviaristka čeká?

Vžijeme se do role Alice Wyndhamové. Ta dokáže vidět podivné druhy ptáků, které jsou pro normální lidi neviditelné. Od záhadného Crowleyho se dozví, že je takzvaná aviaristka, což znamená, že vidí lelky, magické ptáky strážící lidské duše. Její kamarádka Jenny upadne po tragické nehodě do kómatu a Alice se rozhodne, že nalezne Jennyina lelka a zachrání ho, respektive zachrání jí.

Za pomoci přítele Crowleyho se vydá do skrytého alternativního Londýna, kde žijí lidé, kteří oplývají nejrůznějšími kouzelnými schopnostmi. Zde se bude snažit zdokonalit svůj talent. Do cesty se jí však připlete skupina, jež je odhodlaná vyhladit z povrchu země všechny, kteří vládnou magií. Alice bude muset riskovat vše, aby se jí podařilo zachránit kamarádku a odhalila pravdu o sobě samé.

Přečtěte si také: Oblíbená hrdinka Mercedes Thomson se vrací ve dvanáctém románu s podtitulem Kouřový démon

I když námět vypadá trochu klišovitě, věříme, že titul ukáže své kvality. Aviaristka by měla v českém jazyce vyjít již 31. července/júla tohoto roku. Dobrou zprávou je, že sama autorka informovala fanoušky na Good Reads o připravovaném sequelu, kterého bychom se mohli v dohledné době dočkat.