Yorgos Lanthimos, jeden z předních tvůrců filmového hnutí řecké divné vlny, má za sebou řadu úspěšných anglicky mluvících snímků. Od mysteriózního Humra, přes antické Zabití posvátného jelena až po barokní Favoritku. Právě za tento poslední zmíněný film získal Lanthimos nominaci na Oscara za nejlepší režii. Proto získal v Hollywoodu dostatečnou důvěru a byl pověřen problémovou adaptací knihy Richarda Brautigana, Hawklinskou nestvůrou.

Bude to tak již druhé Lanthimosovo historické drama, na které si opět bere ke scenáristické výpomoci svého kolegu Tonyho McNamara. O dalším obsazení ale zatím není vůbec nic známo.

Kniha Hawklinská nestvůra je gotickým westernem, který byl vydán na začátku 70. let. Tenkrát se ho ujal režisér Hal Ashby (Návrat domů, Byl jsem při tom), který se ji snažil zfilmovat už krátce po vydání. Ashby ovšem na konci 80. let zemřel a jeho břemeno o něco později převzal Tim Burton (Karlík a továrna na čokoládu, Batman), kterému se rovněž nedařilo .

Film tak pod svá produkční křídla stáhli producenti populárního To, či Řbitovu zvířátek. Ti si na režijní křeslo posadili právě Yorgose Lanthimose.

Bude velmi zajímavé sledovat, jak si s historicko-fikční látkou poradí právě rodilý Řek. Jeho filmy jsou známé svým experimentováním s filmovou řečí a vysoce absurdními situacemi. Nutno připomenout jeho raný řecký komorní horor Špičák, který pojednává o manipulaci a bezpráví na ploše pozemku jednoho rodinného domu.