Téměř před dvěma měsíci fanoušky milovaného animovaného seriálu Rick a Morty zasáhla poměrně překvapující zpráva, která se týkala jednoho z jeho tvůrců. Přesněji se jednalo o Justina Roilanda, který nejenže v roce 2013 seriálu vdechl život spolu s Danem Harmonem, ale také se stal hlasem obou dvou titulních protagonistů, tedy vynálezce Ricka Sancheze a jeho vnuka Mortyho.

Ten byl totiž v onen čas obviněn z domácího násilí v Orange County svou bývalou přítelkyní, přičemž samotné obvinění údajně zahrnovalo ublížení na zdraví, věznění pod výhrůžkou, podvod, násilí a klam. Stanice Adult Swim, která má seriál Rick a Morty pod dohledem, se následně rozhodla s tvůrcem zpřetrhat veškeré vazby. V případně, že by byl Roiland shledán vinným, hrozilo by mu až 7 let za mřížemi.

Ale celá tato polízanice pro známého tvůrce a herce má nakonec dobrý konec. Roiland byl úřadem Orange County District Attorney zproštěn veškerých obvinění. A to kvůli nedostatečným důkazům. 

Zástupce úřadu dodal, že během vyšetřování Roilandova případu, který se týká incidentu z roku 2020, vyšly najevo další informace, které sehrály zásadní roli během rozhodnutí. Sám Justin Roiland se k výsledku na svém Twitteru vyjádřil následovně:

,,Nikdy jsem nepochyboval o tom, že tento den přijde. Jsem vděčný, že byl tento případ zamítnut, ale zároveň jsem stále hluboce otřesen hroznými lži, které o mně byly během tohoto procesu šířeny. Ze všeho nejvíc mě zklamalo, že mě tolik lidí tak rychle odsoudilo, aniž by znali fakta. A to pouze na základě slov zahořklé bejvalky, která se snažila obejít řádný proces a zničit mi kariéru. Že se jí to podařilo, byť jen částečně, je ostudné. Nyní, když právní případ skončil, jsem však odhodlán pokročit vpřed a soustředit se jak na své kreativní projekty, tak na obnovu svého dobrého jména."

Tímto výsledkem se zcela potvrdila slova Roilandova právníka T. Edwarda Welbourna, který byl už před dvěma měsíci přesvědčen, že po metodickém přezkoumání důkazů okresního státního zastupitelství bude tato záležitost na cestě k zamítnutí. Welbourn je s rozhodnutím spokojený a je vděčný, že ,,spravedlnost zvítězila.“

Nyní ale ovšem přichází ona zásadní otázka. Vrátí se Roiland zpátky do Ricka a Mortyho? Inu, bylo by to logické, ale zatím to tak bohužel nevypadá. Roiland bude i nadále uváděn jako spolutvůrce seriálu, nicméně oficiálně bude showrunnerem už jenom Dan Harmon. Ale kdo ví, je samozřejmě možné, že představitelé od Adult Swim se tvůrce opět pokusí nabrat na palubu. Ovšem zda k tomu skutečně dojde, je zatím ve hvězdách.

Seriál Rick a Morty každopádně není jediným projektem, z něhož byl Roiland kvůli této kauze vykopnut. Služba Hulu s ním zpřetrhala vazby u animované série Solární protipóly (2020), o které vykonával úlohu nejenom jednoho ze showrunnerů, ale také úlohu herce a scenáristy. Podobný osud ho zastihl i u seriálu Koala Man (2023), u něhož byl jedním z herců a výkonných producentů.

Z celé této lapálie se sice úspěšně dostal, ale bohužel to zcela nepochybně zanechá nepříjemnou jizvu na celé jeho kariéře, která se možná už nikdy pořádně nezahojí. Co se Ricky a Mortyho týče, tak momentálně je venku šest seriálových řad, přičemž bychom se měli dočkat minimálně tak ještě dalších čtyř. Otázkou ovšem je, zda o ně bude mezi fanoušky vůbec zájem, pokud se Roiland skutečně nevrátí.