Pozor! Následující článek obsahuje spoilery k seriálu a komiksům Živí mrtví!

Mnozí fanoušci veleúspěšného seriálu Živí mrtví (The Walking Dead) vědí, že série vychází ze stejnojmenných komiksových předloh, kterým společnými silami vdechli život Robert Kirkman a Tony Moore. A i přestože hlavní dějová linka je více méně stejná, v určitých směrech šla seriálová adaptace svou vlastní cestou. V roce 2022 však seriál dospěl se svou 11. řadou ke svému konci, ovšem na jeho události pak ještě navázalo několik spin-offů.

Zmíněný Robert Kirkman se ale nechal slyšet, že by klidně uvítal novou a „věrnější“ adaptaci jeho práce, tentokrát však v animované podobě. Podle jeho slov by to mohlo být opravdu zábavné, zároveň ale neví, zda by se něco takovému líbilo stanici AMC, jež má seriálovou značku pod palcem. 

Kirkman také prohlásil, že je velice šťastný z toho, jak celá seriálová adaptace skončila, v rámci čehož pochválil showrunnerku Angelu Kang, která seriál vedla od 9. řady.

Co se případného animovaného zpracování týče, příliš by nás nepřekvapilo, kdyby se takový nápad zamlouval i AMC. Slavné zombie univerzum se i nadále rozšiřuje o další a další spin-offy, za zmínku tak stojí seriálové tituly jako Dead City a Daryl Dixon, které se svou sledovaností také zabodovaly. Je proto v zájmu stanice, aby značku udržovalo naživu. A animované převyprávění původního příběhu, které by se více blížilo verzi z komiksů, by mohla být další velká fáze, nemluvě také o faktu, že animované seriály jsou většinou značně levnější. Vše ale ukáže čas. 

Původní komiksová série z roku 2003, která dospěla ke svému konci v roce 2019, se skládá ze 193 čísel. Od seriálové adaptace se liší například jinými osudy určitých postav. Například Carol, která celý seriál přežila, v komiksech relativně brzy spáchala sebevraždu.

Pak tu máme třeba Andreu, která zemře na konci třetí řady, ale v komiksech to dotáhne až do války se Šeptači, taktéž se následně stala Rickovou milenkou.

A samozřejmě nesmíme zapomenout na fanouškovského miláčka Daryla, který se v komiksech vůbec neobjevil. Zda tomu tak bude i v případné animované adaptaci, se necháme překvapit.