Na letošním Berlinale se objevilo německo-francouzské komediální drama jménem Treasure, ve kterém v hlavních rolích uvidíme Stephena Frye (Hobit: Bitva pěti armád) a Lenu Dunham (Girls). Zda se snímek dostane i do našich luhů a hájů, je zatím otázkou, zatím se ale výše můžete podívat na oficiální trailer.

Příběh nás zavede do Polska roku 1991, kam se vydá Ruth (Dunham), americká hudební novinářka, a její otec Edek (Fry), okouzlující a tvrdohlavý přeživší holocaustu, který z Polska pochází. Zatímco Ruth touží porozumět minulosti své rodiny, Edek se vydává na cestu se svým vlastním programem. Film by nám měl nabídnout emotivní a vtipný kulturní střet dvou Newyorčanů zkoumajících postkomunistické Polsko, jenž má být příkladem toho, jak může být opětovné spojení s rodinou a minulostí nečekaným pokladem.  

O scénář a režii se postarala německá filmařka Julia von Heinz, která stojí za tituly jako Hanni & Nanni 2 (2012) a Katharina Luther (2017). Spolu s ní na scénáři pracoval i John Quester. Dále hrají Wenanty Nosul, Zbigniew Zamachowski, Robert Besta a Oliver Ewy.

Ve vybraných amerických kinech se snímek objeví 14. 6. 2024, o české premiéře zatím informace nemáme.