V krimi filmech a detektivkách byste muzikálové sekvence většinou nečekali. Ovšem pak je zde chválený snímek Emilia Pérez se Zoe Saldañou (Avatar: The Way of Water) v hlavní roli, který se k tomuto netradičnímu spojení nebál uchýlit.

A zřejmě odvedl dobrou práci, protože film zabodoval na letošním festivale v Cannes, kde za něj režisér Jacques Audiard získal Cenu poroty. Nyní máme na světě další plnohodnotný trailer, který slibuje jaksepatří unikátní zážitek. Podívat se na něj můžete výše.

Saldaña ve snímku ztvární Ritu, nadměrně kvalifikovanou a nedostatečně ohodnocenou právničku, která pracuje pro jednu velkou firmu v Mexiku. Ta se ale místo hájení spravedlnosti spíše zabývá praním špinavých peněz pro nejrůznější druhy zločinců. Jednoho dne se však naskytne nečekaná životní šance. Vůdce kartelu Manitas (Edgar Ramírez) ji najme, aby mu pomohla uskutečnit plán, na němž se pracovalo celá léta. Rita šéfovi kartelu pomůže se změnou pohlaví, aby mohl zločinec konečně uniknout ze svého těla, do něhož nepatří, čímž se zároveň vyhne pronásledování ze strany úřadů.

Reakce jsou zatím převážně pozitivní, máme se těšit na velice netradiční pojetí, díky němuž mát být Emilia Perez jedním z nejoriginálnějších filmů roku. 

Zmíněný režisér Jacques Audiard je dále zodpovědný za snímky jako Prorok (2009), Na dřeň (2012) a Paříž, 13. obvod (2021). Postaral se jak o režii, tak i o scénář.

Dále se ve snímku objeví herci jako Selena Gomez, Karla Sofía Gascón, Adriana Paz, James Gerardi, Stéphane Ly-Cuong, Mark Ivanir, Yohan Lévy a Eduardo Aladro.

Do našich kin se snímek podívá až 13. 2. 2025. Už příští měsíc bude uveden i na Netflixu, ale zdá se, že to bude platit pouze pro USA, Kanadu a Velkou Británii.