Ahsoka, nová hraná série ze světa Star Wars, je v podstatě za rohem. Na Disney+ startuje už 23. srpna/augusta letošního roku, kdy uvidíme hned dvě první epizody. A očividně půjde o velkou událost z předaleké galaxie, jak dokazuje vydání plnohodnotného traileru. Ten může vykouzlit úsměv na tváři rovnou několika skupinám fanouškům Star Wars.

I tentokrát je zjevné, že Ahsoka bude nejen pokračováním příběhu bývalé učednice Anakina Skywalkera, kterou v hrané formě hraje Rosario Dawson, ale i hraným pokračováním animovaného seriálu Star Wars Povstalci z roku 2014. Ve videu totiž dostává nemalé množství prostoru povstalecká a novorepubliková generálka Hera Syndulla (Mary Elizabeth Winstead) nebo mandalorianská umělkyně Sabine Wren (Natasha Liu Bordizzo). Trailer přitom odhalil, že Ahsoka bude Sabine učit, takže pokusy ochránkyně planety Lothal se světelným mečem Ezry Bridgera, hlavního hrdiny Povstalců, které jsme mohli vidět v nedávno vydaném spotu, nebyly jen tak.

Nadále ale platí, že v tuto chvíli ve Star Wars světě neexistuje byť jen jediný reálný náznak toho, že by měla být Sabine citlivá k Síle, takže kdo ví, o co jí jde a co ji může Ahsoka reálně učit. V každém případě to vypadá, že obě se konečně vydají na výpravu za nalezením Ezry (Eman Esfandi), který prostřednictvím dříve nahrané zprávy prohodí v traileru i několik slov. A který v závěru seriálu Star Wars Povstalci zmizel neznámo kam ve společnosti velkoadmirála Thrawna.

Právě Thrawn v podání Larse Mikkelsena je ozdobou traileru. Čerstvá upoutávka nabízí vůbec první pořádný pohled na to, jak bude asi nejslavnější literární postava světa Star Wars, která se zrodila na začátku 90. let v knihách spisovatele Timothyho Zahna, vypadat v hrané podobě. Na nás působí určitě dobře, pokud pomineme fakt, že se zdá, že na hrudi nemá štítek imperiálního velkoadmirála, který obsahuje tři žluté čtverce, ale jakési neznámé hodnosti označované jen modrými a červenými body. Přesto stále máme nemalé pochybnosti o tom, zda režisér, producent a scenárista Dave Filoni a zbytek tvůrců z Lucasfilmu dokáže zachytit tak komplikovanou postavu, jakou Zahn vyobrazil ve svých mnoha kanonických i nekanonických knihách. Už to, že se geniální chisský vojevůdce prostřednictvím Ahsoky dostane do povědomí mnoha fanoušků Star Wars, kteří desítky let fungující literární část předaleké galaxie přehlížejí, ale považujeme za úspěch.

Mitth'raw'nuruodo, jak zní Thrawnovo celé jméno, však není jediná (doufejme jen že víceméně) záporná figura, která v novém traileru seriálové Ahsoky zaujme. Přehlédnout nelze ani temného uživatele Síly Baylana Skolla, kterého ztvárnil nedávno zesnulý Ray Stevenson. Vypadá to, že Skoll někdy v životě poznal Anakina, takže další kolo fanouškovských dohadů ve snaze najít odpověď na otázku, kdo je vlastně Baylan Skoll, může začít.

Pokud vám trailer nestačí, můžete se podívat ještě na video, jež mapuje cestu Rosarie Dawson k roli Ahsoky. Video s názvem Journey to Ahsoka nabízí nejen kroky vedoucí k přítomnosti hrané Ahsoky v druhé řadě úspěšného seriálu Mandalorian, ale také různé fanouškovské ohlasy a střípky ze zákulisí. Vše pak doplňuje nový plakát, který láká na premiéru koncem srpna/augusta. A jestli vám Thrawn vrtá hlavou, odkážeme vás na naše pojednání o stávajícím kánonu Star Wars, v němž jsme této postavě a jejímu původu i stávajícímu působení věnovali nemalý prostor.