Ačkoli Top Gun: Maverick sklidil úspěch u kritiků i fanoušků, ukázalo se však, že ne všichni byli s novým filmem spokojeni. Vyšlo totiž najevo, že z produkce očekávaného pokračování Top Gunu odstoupil čínský investor. Přestože tedy film dopadl nad očekávání mnohých, společnost Tencent Holdings prostě nemohla souhlasit s proamerickým vyzněním filmu. Inu, co jiného můžete od pokračování Top Gunu čekat?

Tuto informaci přinesl deník The Wallstreet Journal. Společnost Tencent Holdings se zřejmě obávala případných reakcí představitelů komunistické strany v Pekingu, pokud by se zjistilo, že se na filmu podílí. Zejména vzhledem k tomu, že ve filmu šlo o oslavu americké armády. Takže ačkoli byla původně spojena s koprodukcí filmu, společnost Tencent Holdings nyní nemá s filmem Top Gun: Maverick vůbec nic společného. Ve skutečnosti se film v Číně zatím ani nevysílal.

Zajímavé je, že Čína se stala zemí, se kterou je obtížné spolupracovat, pokud jde o hollywoodské filmy. Například film Spider-Man: Bez domova nebyl v Číně uveden vůbec. Zatímco kdysi byla hollywoodská studia velmi závislá na dodatečné kasovní podpoře, kterou Čína nabízela, v posledních letech se situace docela změnila. Proto se v Číně filmy jako výše zmíněný Spider-Man a Top Gun: Maverick do kin nedostaly.

Přečtěte si také: Oscarový režisér Alejandro G. Iñárritu chystá tajemný film s Tomem Cruisem

Naštěstí však ztráta čínského publika nebyla pro Spider-Mana nebo Top Gun příliš škodlivá. Zatímco film Spider-Man: Bez domova se stal největším trhákem roku 2021, film Top Gun: Maverick během své premiéry také vydělal překvapivě hodně peněz. Vzhledem k tomu, že snímek bude díky pozitivním ohlasům pravděpodobně i nadále přidávat, nemusí studia příliš smutnit ze ztráty čínského publika.

Samozřejmě je třeba se ptát, jak to bude v budoucnu s dalšími potenciálními premiérami mezi USA a Čínou. Ale to ukáže až čas. Zatím se diváci mimo Čínu mohou konečně podívat na léta připravované pokračování Top Gunu s Tomem Cruisem v hlavní roli, které se aktuálně vysílá v kinech.