Když se řekne John Ronald Reuel Tolkien, většina z vás si představí legendární trilogii Pán prstenů. Je však jasné, že tento „otec“ fantasy žánru napsal knih mnohem víc, i když se většina odehrávala ve Středozemi. Dnes tady nejsme od toho, abychom vám vyprávěli o Tolkienovi jako takovém, o něm přeci jen máme samostatný článek. O jednom z jeho děl si však v dnešním článku něco řekneme.

Přečtěte si také: Knižní série a univerza, která definovala žánr fantasy: Část první

Tím dílem je povídková sbírka s anglickým názvem Unfinished Tales, která vyšla v roce 1980, tudíž 7 let po autorově smrti. Tato sbírka je velice unikátní, protože nás ve formě krátkých příběhů provede skoro celou známou historií Středozemě a Númenoru. Kniha pokrývá časové pásmo od Starých časů Středozemě, které autor detailně popsal v Silmarillionu, až po Válku o Prsten, kterou vrcholí trilogie Pán prstenů. Nedokončené příběhy nám dávají možnost se seznámit s pozdějšími a podrobnějšími verzemi již známých příběhů, nahlédnout do procesu autorovy tvorby a obohacují děj o nepublikované pojednání a zlomky vyprávění.

Co se týče lokalizovaných vydání, v Česku máme k dispozici celkem 3 vydání. První dvě z let 1994 a 2003 jsou od nakladatelství Mladá fronta. Tím nejnovějším je poté to z roku 2009 od nakladatelství Argo. Slovenští čtenáři mohou naopak znát dvě vydání od nakladatelství Slovart, která vyšla v letech 2006 a 2012. Jak sami vidíte, je to už nějaký ten pátek, co jsme mohli koupit nové vydání, ale to brzy vyřeší americké vydavatelství HarperCollins.

To připravuje na říjen/október tohoto roku ke 40. výročí vydání Unfinished tales nový výtisk, který bude doplněn ilustracemi od Alana Leeho, Teda Nasmitha a Johna Howea. A proč vám vlastně tohle říkáme, když se jedná o anglickou verzi? Protože české nakladatelství Argo se na facebookovém profilu Fantastika v nakladatelství Argo ptalo, jestli by fanoušci o toto nové vydání měli zájem. Podle vlákna, které vedli s fanoušky, by však pozměnili zajímavý anglický cover art, aby dodrželi jejich styl, ve kterém knihy od Tolkiena vydávají.

Jak již bylo řečeno, originální nové vydání by se mělo objevit v říjnu/októbri. Kdy se objeví to české od nakladatelství Argo sice nevíme, ale věříme, že se to nakladatelství Argo povede do roka od vydání verze v originálním jazyce. My už se nemůžeme dočkat.