Na konci léta se k nám dostala zpráva, nad kterou někteří zajásali, jiní zas obrátili oči v sloup. Filmová série Saw bude pokračovat. A to skrze již desátý díl, který je momentálně ve výrobě. Kdo tuto značku, která se udržuje při životě především kvůli morbidní zvědavosti diváků, zná, tak moc dobře ví, že její nejslavnější tváří je herec Tobin Bell, jenž ztvárňuje Johna Kramera alias vrahouna Jigsaw. Minulý rok jsme se ale dočkali devátého dílu jménem Spirála strachu: Saw pokračuje, v němž však Bell vůbec poprvé od začátku série chyběl. Vyvstala proto otázka, zda se herec objeví i v chystaném desátém díle.

Nyní je to už ale jasné. Tobin Bell si svou nejznámější roli skutečně zopakuje i v desítce. O jeho návratu promluvili i producenti Mark Burg a Oren Koules, kteří prohlásili následující:

,,Je úžasné znovu pracovat s Tobinem. Jeho výkon v roli Johna Kramera je součástí kouzla, které z této série udělalo fenomén, jeho postava je zcela jasně aktivní součástí tohoto filmu."

Ještě v létě také oba producenti prohlásili:

„Naslouchali jsme fanouškům a jejich žádostem. A tvrdě pracujeme na plánování filmu, který si oblíbí jak milovníci Saw, tak i hororoví fanoušci. Součástí toho všeho je předání otěží Kevinu Greutertovi, režisérovi Saw VI, který je pro fanoušky stále jedním z nejoblíbenějších tvůrců v celé sérii. Další podrobnosti budou brzy odhaleny."

Zatím však nejsou žádné informace o samotném ději, ale patrně se opět můžeme těšit na testování fantazie a představivosti tvůrců v tom, kdo přijde s krutějším a brutálnějším způsobem nějaké nezáviděníhodné smrti. Mnozí fanoušci dodnes považují za nejlepší díl ten první z roku 2004 od nyní již hororového mistra Jamese Wana, kterému v podstatě odstartoval kariéru.

Zcela původně měla série skončit snímkem Saw 3D: The Final Chapter z roku 2010, následně na něj ale navázal Jigsaw z roku 2017 a již zmíněná Spirála strachu: Saw pokračuje z roku 2021. 

Jak jsme si již od producentů dozvěděli, o režii filmu se postará Kevin Greutert, dlouholetý veterán celé série, který působil jako střihač pro prvních pět dílů. Následně se ale také ujal režie pro šestý díl z roku 2009 a pro výše zmíněný sedmý díl. Povede se mu obnovit již zašlou slávu celé značky? O tom se budeme moci přesvědčit už za rok.

Oficiální premiéra je stanovená na 27. 10. 2023.