Oscarový Alexander Payne, kterému vděčíme za povedené snímky jako Bokovka (2004) a Nebraska (2013), po dlouhých letech uvede svůj další film. Tím se stane komediální drama jménem The Holdovers, na oficiální trailer, který je ve stylu upoutávek ze 70. let, se můžete podívat výše.

Sedmdesátková podoba není náhodná, protože právě v této době se bude odehrávat i samotný příběh. Ten bude vyprávět o nafoukaném učiteli jménem Paul Hunham (Paul Giamatti), kterého na místní internátní škole nemá rád snad absolutně nikdo. Studenti, jeho profesorští kolegové, dokonce i sám ředitel, ti všichni by si o Paula ani kolo neopřeli. Sám Paul však nemá žádnou rodinu a blízké, proto během vánočních prázdnin zůstává ve škole, aby dohlížel na studenty, kteří neodjeli z kolejí domů. Během několika dní na ní však už zůstane jen jeden jediný student. 

Tím se stává patnáctiletý Angus (Dominic Sessa), chytrý žák, který však jedničky z chování vskutku moc nedostává. S Paulem a Angusem ve škole zůstává i kuchařka Mary (Da'Vine Joy Randolph), jejíž syn nedávno přišel o život ve válce ve Vietnamu.

Všichni tři se proto během vánočních časů budou muset naučit spolu vycházet, ovšem jak je z traileru zřejmé, děj se především zaměří na zprvu nepřátelský vztah mezi Paulem a Angusem, který se však bude patrně postupně zlepšovat. A kdo ví, možná se i od sebe něco málo přiučí. Celkově se zdá, že snímek bude milým komediálním dramatem, které bude hodně stát na kvalitě samotných dialogů. Čehož bychom se moc nebáli, protože Payne je schopný scenárista. 

Alexander Payne získal cenu Akademie hned dvakrát, poprvé za zmíněnou Bokovku a podruhé za další komediální drama Děti moje (2011), u obou dvou filmů zvítězil v kategorii Nejlepší adaptovaný scénář. Snímek The Holdovers napsal David Hemingson, který je tvůrcem seriálů jako Šéfkuchař nadivoko (2005) a Whiskey Cavalier (2019).

Dále se ve snímku objeví herci jako Gillian Vigman, Carrie Preston, Tate Donovan, Michael Provost, Oscar Wahlberg, Brady Hepner, Naheem Garcia, Pamela Jayne Morgan, Jonathan von Mering a Rena Maliszewski.

Snímek by měl mít mezinárodní premiéru 10. 11. 2023, zda se ale objeví také u nás, je zatím ve hvězdách.