V roce 2020 nám české nakladatelství Yoli přineslo román Dům soli a smutku od americké autorky Erin A. Craig (Spolu a každý zvlášť). Jednalo se o velmi zajímavý retelling staré německé pohádky Dvanáct tančících princezen od Jacoba a Wilhelma Grimmů (Bratři Grimmové), který si od čtenářů vysloužil příjemných 76 procent na portálu Databáze knih. Během července/júla se této americké předělávky dočkají i slovenští čtenáři.

Přečtěte si také: Česká fantasy kniha Srdce čarodějů na sebe upoutala pozornost skvělým trailerem

Originální pohádka Dvanáct tančících princezen vypráví klasický příběh, ve kterých účinkuje král, jeho dcery a chudý mladík, který má za úkol zjistit, kam královy dcery chodí každou noc tančit. Hlavní odměnou pro mladíka je možnost získat jednu z dcer za ženu. Na druhou stranu mu však hrozí setnutí hlavy, pokud úkol nesplní.

Zatímco stará pohádka vypráví pro děti přijatelný příběh, Erin A. Craig na to šla trochu jinak. Její retelling Dům soli a smutku nabízí čtenářům temný příběh, ve kterém nechybí ani smrt a hororová atmosféra.

„Annaleigh žije so sestrami, s otcom a nevlastnou matkou na osamelom panstve Highmoor na ostrove uprostred nepokojných morí. Kedysi bolo sestier dvanásť, dnes sú však veľkolepé sály panstva studené a prázdne, štyri životy nečakane vyhasli. Jedna smrť bola tragickejšia než druhá – choroba, strmhlavý pád, utopenie, pokĺznutie z útesu. Po okolitých dedinách sa šepká, že rodina je prekliata. Annaleigh klebetám neverí, ale zároveň pochybuje, že šlo o náhodné úmrtia. Ostatné sestry sa po nociach vykrádajú zo svojich izieb, aby tancovali na tajných báloch, v žiarivých črievičkách a hodvábnych róbach, až do úsvitu, a Annaleigh nevie, či sa k nim pridať, alebo im nebezpečné výlety vyhovoriť. Koniec koncov, s kým alebo s čím to vlastne tancujú? Na panstve Highmoore sa deje čosi zvláštne, a Annaleigh musí záhadu vyriešiť, kým nepribudnú ďalšie obete. Mohla by byť jednou z nich.“

Slovenské vydání s názvem Panstvo Soli a smútku připravuje nakladatelství IKAR. Slovenský překlad má na starosti Michaela Rosová. Kniha by se v prodeji měla objevit 13. července/júla 2021